Evenimentul Zilei > Economie > Cum va arăta lumea peste 20 de ani
Cum va arăta lumea peste 20 de ani

Cum va arăta lumea peste 20 de ani

Ce ne aşteaptă în anii care vor urma? Cum va arăta harta religioasă sau economică a lumii? Cât ne va costa hrana sau energia şi cine va fi noua putere economică a lumii? Acestea sunt întrebări la care mai mulţi cercetători au încercat să ofere un răspuns pentru a ne pregăti pentru schimbările care vor urma.Un lucru este însă cert: o provocare enormă a următorilor ani va fi furnizarea de alimente, apă şi energie pentru a permite tuturor să ducă o viaţă decentă, mai ales că populaţia globului va trece de nouă miliarde de persoane în deceniile care vor urma.

Ascensiunea economică a Chinei nu mai este o necunoscută pentru nimeni. Până în 2030, marele stat asiatic va deveni cel mai important jucător al economiei mondiale, depăşind Statele Unite. În 2010, China a devenit cea de-a doua economie a lumii devansând Japonia, cu un Produs Intern Brut (PIB) de 10.090  miliarde de dolari.
Potrivit Business Insider, PIB-ul Chinei va ajunge, în 2030, la 40.400 miliarde de dolari, în timp ce SUA vor avea un PIB de doar 30.940 miliarde de dolari. Potrivit lui Arvind Subramanian, de la Institutul Peterson de Economie Internaţională, China va fi în 2030 ceea ce a fost Marea Britanie în secolul al XIX-lea şi Statele Unite în anii ’70.
Balanţa de putere nu se va schimba doar în favoarea Chinei. Potrivit unor alţi analişti, statele care alcătuiesc aşa numitul grup BRIC (Brazilia, India, China şi Rusia) vor ajunge în următoarele decenii să aibă circa 41% din capitalizarea întregii pieţe globale.
Populaţie mai mare, mai mulţi adepţi ai lui Allah
În 2030, populaţia lumii va ajunge la  8,8 miliarde de oameni, de la 6,8 miliarde în 2010. Potrivit cercetătorilor, până în 2030 unul din patru oameni va crede în Allah şi în profetul Mahomed, iar în 2075, circa 75% din populaţia globului va fi musulmană. În prezent, adepţii lui Allah reprezintă 24% din populaţia globului.
În condiţiile în care vom fi cu circa 30% mai mulţi în două-trei decenii, va trebui să producem cu 70% mai multe hrană. Asta înseamnă că va trebui ca omenirea să găsească resurse pentru a produce cu un miliard de tone mai mult grâu, orez şi alte cereale şi cu 200 milioane de tone mai multă carne.
Asta în condiţiile în care 25% din suprafaţa Pământului este în prezent „într-o stare avansată de degradare”, din cauza eroziunii solului, a contaminării surselor de apă şi a pierderii biodiversităţii, potrivit unui raport întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite. De asemenea, potrivit raportului citat, 8% din suprafaţa planetei este „moderat degradată”, 36%  este stabilă sau uşor degradată, în timp ce pe doar 10% se constată o „îmbunătăţire”. Restul Pământului este fie gol, fie acoperit de ape.
Ce ne aşteaptă în energie în următoarele decenii?
Potrivit fostului director al CERN, Chris Llewellyn Smith, va fi extrem de dificil să reducem dependenţa de combustibilii fosili, care astăzi asigură circa 80% din necesarul de energie al întregii planete. Acest lucru este, însă, esenţial, pentru a evita schimbări climatice grave şi pentru ca preţurile acestora să nu sară în aer pe măsură ce se împuţinează. Potrivit Business Insider, în lipsa altor combustibili, petrolul va deveni extrem de scump: va avea un preţ de patru ori mai mare decât în prezent.
Reducerea dependenţei de conbustibili fosili ar trebui să se producă, însă, în condiţiile în care consumul de energie va creşte cu 35% în următorul sfert de veac.
Schimbările din tehnologie: de la calculatoarele cuantice la holograme?
Potrivit cercetătorilor citaţi de publicaţia britanică „The Guardian”, viitorul va  face ca jocurile pe calculator să poată fi folosite în viitor pentru a trata depresia, anxietatea şi tulburările de atenţie. 
Există numeroase aplicaţii şi în prezent care le permit oamenilor de ştiinţă să-i înveţe pe jucători ştiinţă adevărată, cum ar fi construirea de proteine pentru a vindeca oamenii de cancer. Jane McGonigal, director de cercetare & dezvoltare jocuri, a declarat că deja 2 din 3 gameri spun că preferă jocurile care stimulează cooperarea şi nu simţul competitiv.
De asemenea, următoarele decenii vor schimba şi Internetul, iar, potrivit analiştilor, calculatoarele cuantice vor fi o realitate. Rămâne de văzut însă câte din aceste predicţii se vor materializa şi dacă vom avea holograme în 2035.
România anului 2030: tren de mare viteză şi exporturi de alimente
Cum va arăta România peste două decenii? Preşedintele Traian Băsescu declara, la finalul lunii noiembrie, că în 2030 vor fi numai 16 milioane de români, că vom circula cu TGV-ul până la Paris şi că vom reuşi să punem pe picioare agricultura astfel încât să ajungem să exportăm alimente.
"O ţară în care populaţia va fi mai mică, vom fi doar vreo 16 milioane, o ţară cu o populaţie îmbătrânită, vedeţi că nu o văd numai în roz. Şi aici poate vom găsi soluţii să creştem natalitatea, soluţii care nu sunt neapărat financiare, va trebui să găsim şi altceva lângă soluţiile financiare. De asemenea, văd o ţară în care vom putea pleca cu TGV de la Constanţa la Paris şi, trecând prin Canalul Mânecii, să ajungem la Londra. Ne facem cumpărăturile în City-ul britanic sau utilizăm cărţile de credit în City-ul britanic şi venim înapoi la Bucureşti, tot cu TGV”, a declarat şeful statului la conferinţa „The Economist” în care s-a discutat depre viitorul economiei româneşti.
„O văd ca pe o ţară care se va aşeza serios pe poziţia a şaptea din UE, pentru că este a şaptea ca mărime şi ca populaţie, dar este departe de a fi şaptea ca şi competitivitate", a mai spus Traian Băsescu.
Citiţi şi:

  • China, cea mai mare putere economică. România nu poate fructifica ascensiunea
  • General american: Desfăşurarea crizei din Europa poate naşte tulburări civile
  • "Visul american", criogenizat şi abandonat. China şi America Latină, magnet de imigranţi
  • Zona euro în 2012: Cele patru scenarii ale apocalipsei
  • Lucian Anghel: UE rezolvă acum problemele pentru următorii 100 de ani
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: