Cum truca Radu Mazăre licitațiile publice

Cum truca Radu Mazăre licitațiile publice

Deși a primit o „recompensă” de 9 milioane de euro pentru contracte ilegale și autorizații emise prin telepatie, primarul a fost lăsat la „vatră” de judecători.

Transferul serviciului de salubritate al orașului Constanța către firma Polaris Holding, pentru o perioadă de 25 de ani, a fost o afacere care i-a adus lui Mazăre câteva milioane de euro în buzunare. Licitația organizată de primar în 2008 a încălcat toate regulile posibile, spun procurorii. În primul rând, Mazăre a cerut ca ofertantul să dețină un efectiv de exact 47 de utilaje și 34 de echipamente.

Solicitare aberantă

O altă cerință a fost aceea ca pe toată durata procedurii, adică de la depunerea ofertei până la anunțarea câștigătorului, utilajele necesare acțiunii să fie imobilizate pe raza județului Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

O singură firmă putea să îndeplinească aceste condiții cumulative, adică exact firma prietenului Eduard Martin, deputat PSD de Constanța.

Atenționat de observatorul desemnat de Ministerul Economiei că această din urmă condiție este abuzivă, Mazăre a decis să ignore avertismentul și a continuat procedurile fără înlăturarea criteriului nelegal. Mai mult, susține DNA, Mazăre a transmis în scris ministerului că nu renunță la această condiție și nu s-a consultat cu nimeni când a făcut acest lucru.

Dacă la început șapte competitori au cumpărat caietul de sarcini, după introducerea condiției staționării utilajelor în județ, numai societatea lui Martin s-a „calificat” și a câștigat, după ce a concurat de una singură.

Același primar a reușit o superperformanță administrativă: a prelungit valabilitatea unei autorizații de construcție a unui mall chiar înainte de a fi solicitată de constructor, arată procurorii. Acest lucru s-a întâmplat după ce afaceristul a plătit un milion de euro mită sub forma unor contracte de publicitate cu firmele prietenului său Sorin Strutinsky.

Cu toate acestea, judecătoarea Anca Mădălina Alexandrescu de la Instanța Supremă a decis ca primarul să fie cercetat în libertate. Față de acesta, magistratul nu a luat nicio măsură res trictivă. Procurorii au făcut contestație.

Mazăre a fost reținut de DNA, sub acuzația că a luat mită nouă milioane de euro, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.