Primele zile de toamnă ne-au adus temperaturi mai mici decât cele cu care ne-am obișnuit, iar orice mașină are nevoie de puțină atenție până la sosirea anotimpului rece.
Iată câteva sfaturi utile furnizate de autovit.ro:
Starea ștergătoarelor
Soarele puternic de până acum va face loc ploilor dese, iar condusul pe o astfel de vreme se va transforma în normalitate. De aceea, este recomandat ca ștergătoarele să fie într-o stare foarte bună și să elimine perfect pelicula de apă la fiecare trecere. Ele nu vor avea doar apă de înlăturat, ci și frunzele tipice anotimpului. În final ștergătoarele sunt un element important de siguranță și chiar le poți schimba cu unele noi, mai ales că iarna care se apropie este un anotimp și mai dificil pentru ele.
Sistemul de climatizare
Este un alt element important de siguranță pe timp de toamnă pentru că ploile frecvente vor face ca interiorul să fie plin de umiditate și, în consecință, geamurile să se aburească. Verifică toate funcțiile lui, iar dacă aerul nu este suficient de rece sau nu dezumidifică în câteva secunde aerul din interior mergi la un atelier specializat pentru a completa freonul.
Anvelopele
Foarte important – este recomandat să nu aștepți ca anvelopele să ajungă la semnul de uzură, ci să iei măsuri preventiv. Dacă tot ai nevoie de anvelope noi pentru vară este mai bine să le schimbi în toamnă, când poți obține prețuri mai bune, mai ales că ploile dese vor încerca la maximum aderența anvelopelor. De asemenea, nu uita de presiunea în anvelope, foarte importantă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, pentru protejarea cauciucurilor. Evident, ai în vedere și roata de rezervă, care trebuie să aibă presiunea optimă recomandată de constructorul mașinii.
Nivelul lichidelor
Este un alt aspect pe care trebuie să îl verifici. Prima etapă este cea vizuală. Verificați eventualele scurgeri – uitați-vă dacă sub mașină sunt vizibile urme de lichide. Țineți cont că nivelul de ulei este esențial pentru o bună funcționare a motorului, așa că nu ezitați să-l verificați și să completați până la nivelul optim, dacă este nevoie. Nu uita să verifici atent daca lichidul de răcire și cel de frână se află între limitele de minim și maxim și nu uitați să umpleți vasul cu lichid de spălare pentru parbriz.
Sistemul de frânare
Este un alt element de siguranță care trebuie verificat constant. De aceea, nu circula cu plăcuțe de frână uzate. Mai bine schimbă-le pentru că nu costă mult. Dacă este cazul procedează la fel pentru discurile de frână, în situația în care uzura lor este ridicată sau sunt ovalizate.
Sistemul de iluminare
Nu uita să verifici atent dacă sistemul de iluminare funcționează corect și că toate becurile luminează. Este esențial pentru siguranța ta și a celor de la bord. Chiar dacă ai becuri de rezervă cu tine trebuie să știi faptul că unele dintre acestea sunt destul de greu de schimbat, în funcție de marca și modelul mașinii. Lumina zilei va fi mai scurtă, ceea ce înseamnă că vei depinde mai mult de sistemul de iluminare al mașinii.