Cum sunt stabilite pensiile agricultorilor

În România, aproape o jumătate de milion de oameni primește pensie de agricultor. Valoarea medie a indemnizației este de 361 de lei pe lună

Majoritatea pensionarilor din agricultură sunt femei. Potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), din totalul de 468.134 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei. Valoarea indemnizației medii lunare este de 361 de lei.

Până pe 1 aprilie 2001, activitatea desfășurată în agricultură a fost reglementată de mai multe acte normative, iar după această dată a intrat în vigoare Legea 19/2000 care a abrogat vechea legislație, dar a preluat noțiunea de timp util.

Acest timp util se regăsește și în Legea 263 din 2010, a sistemului unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Ce este timpul util

Orice persoană care a lucrat în agricultură, în cadrul fostelor cooperative agricole de producție (CAP-uri), beneficiază de o pensie calculată pe baza timpului util. „Timpul util se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificate a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor. Fracțiunile de an se neglijează”, a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al CNPP.

Timpul util la pensie nu poate depăși numărul anilor calendaristici în care asiguratul a prestat munca în fosta unitate agricolă cooperatistă.

Prin urmare, în situația în care o persoană a fost membru cooperator, această perioadă poate fi dovedită cu carnetul de asigurat sau printr-o adeverință eliberată de primăria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care să rezulte trei elemente: anii în care persoana respectivă a fost membru cooperator; normele planificate de adunarea generală pentru anii respectivi și normele realizate de persoana în cauză.

În situația agricultorilor din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii și asigurări sociale și reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuția minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate.

De-a lungul timpului, pensionarii care și-au desfășurat activitatea ca membrii cooperatori în agricultură au beneficiat de o serie de măsuri de protecție socială.

„Începând cu anul 2005 a avut loc procesul de recalculare a pensiilor și, în cazul persoanelor care beneficiau atât de pensie de stat, cât și de pensie de agricultori a rămas în plată dosarul de stat, în care s-a valorificat și perioada avută în agricultură, pentru care a fost stabilit un punctaj suplimentar care a fost adăugat punctajului mediu anual determinat prin recalculare”, mai spune Angelica Mihail.

De la 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum și pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate este de 0,57255 puncte.

Pentru că nivelul pensiilor din agricultură este scăzut, multor beneficiari li se completează veniturile până la nivelul a 400 de lei pe lună, pensia socială minimă garantată.

Exemple de pensii în agricultură

1. Femeie care are realizat un stagiu de cotizare de 10 ani, din care 8 ani, ca membru cooperator și 2 ani cu contribuție, are un cuantum al pensiei de 176 de lei, dar beneficiază de 400 de lei pe lună, prin acordarea indemnizației sociale.

2. Femeie care are realizat un stagiu de cotizare de 24 ani și 2 luni, din care 24 ani ca membru cooperator și 2 luni la stat, are un cuantum al pensiei de 361 lei. Ea primește, lunar, 400 de lei, întrucât beneficiază de indemnizația socială.

3. Bărbat care are realizat un stagiu de cotizare de 26 de ani, din care 19 lucrați la stat și 7 ca membru cooperator beneficiază de un cuantum al pensiei de 543 de lei.

4. Femeie care are realizat un stagiu de cotizare de 39 de ani din care 31 de ani ca membru cooperator, 1 an cu contribuție și 7 ani la stat, are un cuantum al pensiei de 559 de lei.

Cititorii ne pot scrie pe adresa de e-mail secretariat@evzgroup.ro sau la re dacția Evenimentul zilei, pe adresa Bd Dimitrie Pompeiu nr. 6 sector 2, București.