Cum sunt afectați copacii de schimbările climatice. Concluziile nebănuite ale unui studiu

Arbori. Sursa foto Pixabay

Studiu despre arbori. Daniel Laughlin, profesor la catedra de botanică a Universității Wyoming, a condus un studiu care a arătat că arborii își pot susține viața la temperaturi mai ridicate sau mai scăzute decât cele din zonele în care cresc în prezent. Adevărata natură a preferințelor speciilor de copaci este ascunsă de interacțiunile dintre specii și de dispersie, care le limitează aria de răspândire.

Nou studiu despre arbori

Studiul a constatat că speciile de copaci pot crește și supraviețui la o temperatură moderată comună, chiar dacă multe specii se găsesc doar în medii reci sau calde. De fapt, mulți copaci și-ar putea extinde arealul cu mai mult de 25 % pe baza toleranței lor potențiale la temperatură.

Arbori. Sursa foto Pixabay

Cercetătorii au cuantificat nișele termice realizate și potențiale ale 188 de specii de copaci din America de Nord pentru a efectua un test la scară continentală al arhitecturii nișelor. Studiul a inclus 23 de specii de arbori originare din Wyoming, inclusiv molidul Engelmann, bradul subalpin, pinul liliac, pinul lodgepole, pinul ponderosa, chiparosul, ienupărul din Munții Stâncoși și bumbacul de câmpie. Nișa realizată a unei specii de arbori este cea în care o găsim în natură, în timp ce nișa potențială este cea în care am putea să o găsim, dar nu o găsim, deoarece a fost depășită de alte specii sau nu s-a putut dispersa acolo.

Ce spun cercetătorii

Cercetătorii au găsit dovezi puternice și consecvente că speciile de copaci care apar la extreme termice ocupă mai puțin de 75% din nișele lor potențiale, iar nișele potențiale ale speciilor se suprapun la o temperatură medie anuală de 12 grade Celsius. Aceste noi rezultate încalcă o ipoteză de bază a majorității metodelor actuale de predicție a distribuției speciilor, sugerând că ecologii trebuie să se apuce serios de cuantificarea întregii game de medii care sunt tolerabile pentru plante.

Schimbări climatice. Sursa foto: dreamstime.com

Rezultatele sugerează, de asemenea, că speciile de copaci vor avea destine diferite. Este posibil ca arborii toleranți la frig, precum molidul Engelmann și bradul subalpin, să nu fie nevoiți să se deplaseze pentru a rămâne în limitele lor de toleranță climatică, în timp ce speciile tolerante la căldură, precum stejarul viu și pinul longleaf, vor trebui să migreze.

Situația s-ar putea schimba

Speciile de copaci din America de Nord navighează în condiții climatice schimbătoare de milioane de ani, dar nu știm cum se va desfășura acest proces în următoarele decenii și secole. Înțelegerea toleranței fundamentale la temperatură a arborilor este un prim pas important pentru îmbunătățirea previziunilor noastre cu privire la modul în care arealele speciilor de arbori se vor modifica în timp, potrivit sciencedaily.