Livrarea testelor de salivă în școli ar putea întâmpina probleme la început de an. Raed Arafat a vorbit miercuri despre această situație, precizând faptul că totul depinde de decizia CNSC. Vacanțele de Anul Nou din China ar putea reprezenta și ele o problemă în ceea ce privește livrarea testelor de salivă.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit miercuri la Platul Victorie despre situația actuală a testelor pe bază de salivă livrate în școli. Potrivit acestuia, livrarea testelor depinde de decizia pe care o va lua Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). S-a ajuns la această situație din cauza unor contestații, făcute tocmai asupra celor cu livrare rapidă. Testele care nu au fost contestate au un termen de livrare de câteva săptămâni.
Având în vedere că în China încep vacanțele pentru Noul an, este posibil să fie întimpinate o serie de probleme în ceea ce privește lanțul de aprovizionare și transport a testelor pe bază de salivă. Din declarațiile oferite de Raed Arafat se înțelege faptul că nu mai există în depozite și nici în școli teste pentru ziua de joi, 6 ianuarie.
„Parcursul lor, la acest moment, este că se vor face, dar asta nu înseamnă că eficiența lor nu va fi analizată în următoarea perioadă. Asta nu o să o facem noi, aici este o discuție mai amplă cu colegii de la Ministerul Sănătății, cu colegii, bineînțeles, de la INSP, Ministerul Educației, deci la acest moment ele sunt prevăzute să se facă, dar eficiența lor, clar, la un moment dat, ca orice măsură care se ia, după o perioadă se analizează eficiența măsurii și se vede cam care va fi modalitatea de ajustare a măsurii respective. Nu neapărat să spui că nu se mai fac, dar poate va fi ajustată. Nu pot să spun acum care vor fi aceste concluzii, urmează, bineînțeles, să se vină cu ele la un anumit moment”, a declarat Raed Arafat la Palatul Victoria.
Când se va soluția problema cu privire la testele pe bază de salivă?
Șeful DSU susține că livrarea testelor pe bază de salivă pentru COVID-19 în școli ține de decizia CNSC. Pe lângă această decizie, este posibil ca aprovizionarea să întâmpine probleme și din cauza vacanțelor de Noul An din China. Aceste libere înseamnă trei, poate chiar patru săptămâni, ceea ce ar duce la o întârziere destul de mare.
„Depindem de decizia pe care o ia CNSC, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, deci depinde de decizia pe care o va lua, cât de repede ne vine. În secunda în care ne vine decizia, decizia poate să spună continuați pentru că reclamația firmei nu e justificată sau poate solicita ONAC reevaluarea, dar mai avem un punct aici și e bine să punem toate lucrurile pe masă să se știe de acum. China intră în noul an, adică vor avea o vacanță care de regulă înseamnă săptămâni de zile, trei-patru săptămâni, toate aceste teste în mare parte vin de acolo, deci este posibil să avem și problema cu lanțul de aprovizionare și de transport”, a susținut Raed Arafat.
Analiza testelor pe bază de salivă ar putea însemna deznodăminte diferite, ca orice demers de acest gen, a subliniat șeful DSU.
„Orice analiză poate să însemne ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui că după o anumită perioadă nu mai trebuie să le faci. Asta înseamnă o analiză și această analiză se face de către specialiști, de către experți, mai ales în epidemiologie, care vor analiza acest lucru. Răspunsul meu rămâne deschis. O analiză poate să vină cu orice răspuns”, a mai spus Raed Arafat.
Întrebat când vor avea autoritățile o concluzie, secretarul de stat a continuat: „La acest moment, nu s-a discutat când se va începe sau când se va face acest lucru. Este posibil ca săptămâna viitoare, peste două săptămâni să se stea și să se discute foarte concret acest lucru, după ce avem, bineînțeles, niște date din teren, câți copii au fost descoperiți, câte teste s-au aplicat, dacă se fac corect la domiciliu sau nu, dacă trebuie să le facem totuși în altă parte și nu la domiciliu. Acestea toate sunt chestii care trebuie analizate și luate decizii asupra lor ca să fim siguri că testele care se dau și banii pe care îi plătește statul român sunt folosiți corect și eficient, în sensul în care să rezulte din ele ceva și să le folosim cu rezultat, nu doar să fie o chestie de formă. Asta este ce trebuie făcut”.
„Facem precizarea că data de înștiințare a DSU și a IGSU de către ONAC, cu privire la contestația aflată pe rol la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, privind achiziția de teste de salivă pentru elevi, nu s-a realizat în data de 5 decembrie, așa cum a fost declarat mai devreme, din greșeală, în conferința de presă, ci astăzi, 5 Ianuarie 2022”, a precizat grupul de strategie condus de Raed Arafat.