Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu spune că el atrage de câțiva ani atenția că ceva nu e în ordine cu rapoartele MCV privind România. „Par să fie compuse după ureche, ori poate sunt livrate gata scrise de cineva din țară, iar la Bruxelles sunt doar semnate și asumate.

De altfel, asta susțin și unele asociații profesionale ale magistraților de la noi, legat de ultimul MCV și nu doar de el, atunci când denunță public faptul că oficialii europeni sunt profund subiectivi”, a declarat, marți, liderul liberal-democraților.

Senatorul mai arată că în rapoartele MCV s-a cerut, în mod frecvent, „eludarea unor decizii legitime ale Parlamentului, consfințite și de CCR, adică un atac direct la suveranitate”.

Tăriceanu amintește de ironiile care circulă în legătură cu faptul că Bruxellesul a confundat România cu Bulgaria, „țară în care nu a fost condamnat niciun mare corupt, niciun ministru, niciun parlamentar, în timp ce la noi numărul lor e de ordinul zecilor”.

Președintele ALDE face o trecere în revistă a situației din Bulgaria în ceea ce privește corupția, începând cu faptul că șeful șeful anticorupției din Bulgaria și-a dat recent demisia pe motiv de corupție. „De fapt, vecinii noștri nici nu au catadicsit să-și facă un DNA, având o droaie de organisme mai mici și circulă la ei glume gen „dacă fiecare stat are mafia lui, în Bulgaria mafia are un stat“, spune Tăriceanu.

Politicianul constată că Bulgaria este menajată, în timp ce România este „ținută pe mai departe la zid, sub amenințarea puștii MCV”. El crede că acest lucru este posibil din cauză că oficiali români au denunțat practicile incorecte.

„Nu vreau să dau crezare teoriei conform căreia ridicarea MCV ar consfinți, de fapt, frângerea definitivă pe genunchi a unei țări din Est, adică exact situația Bulgariei, unde corupția e în floare, dar nu există crâcneli față de puterile ”protectoare”. La loc de cinste Rusia și Germania, care și-au împărțit egal economia țării. E România pedepsită cu MCV, pe mai departe, pentru că nu s-a predat încă total? Pentru că încă mai are zvâcniri de orgoliu și de demnitate și nu înghite necondiționat tot ce i se livrează din exterior?

Cred că a venit momentul ca povestea să înceteze, iar UE să abandoneze acest mecanism tendențios, incorect și inegal numit Mecanismul de Cooperare și Verificare, în fapt o riglă de bătut la palmă copiii care nu își fac ”lecțiile” strict conform viziunii ”profesorilor” de la Bruxelles”, a conchis Tăriceanu.

Potrivit analizei Global Competitiveness Report, în ceea ce privește independența Justiției, România este mult peste Bulgaria, dar amândouă sunt sub media europeană, însă România a progresat cel mai mult din toate țările nou intrate.
Referitor la combaterea corupției, România a înregistrat, în ultimii zece ani, cel mai mare progres din Europa, în timp ce Bulgaria a stagnat.