Schema de ajutor de minimis, derulată de Ministerul Economiei, intitulată „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creștere a competitivității produselor industriale”, în cadrul căreia statul pusese pentru 2014 la bătaie oricum o sumă infimă, a fost blocată în anul electoral 2014. În paralel, statul se pregătește însă să facă rost de sute de milioane de lei pentru amnistierea bugetarilor.

Programul care este acum blocat la Ministerul Economiei finanțează îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați. „Nu vă imaginați ce înseamnă să lucrezi într-o fabrică de prelucrare a materialului lemnos. Gândiți-vă că dintr-o tonă de rumeguș doar un sfert devine produs finit, iar restul trebuie cărat în afara fabricii de muncitori sau este pur și simplu inhalat de aceștia, pentru că nu există stații de aspirare. Aceste stații puteau fi cumpărate prin program. La munte, în aceleași stații de prelucrare, se lucrează la minus cinci grade. Același program finanța montarea de centrale termice”, ne-a explicat unul dintre cei care au depus proiecte pentru finanțare.
„Omorât” din fașă
Cererile de finanțare au fost depuse în iunie, dar nici până acum nu s-a făcut selecția acestora. Or, potrivit ghidului de finanțare a programului, până la sfârșitul lui octombrie proiectele ar fi trebuit deja implementate, într-o primă fază, în condițiile în care un  proiect se poate derula pe o perioadă de doi ani. „Termenele etapelor  vor fi cuprinse în intervalul 31 martie – 31 octombrie”, scrie în ghid.
Cum cererile de finanțare nici nu au fost aprobate, nu mai există răstimpul necesar pentru implementarea investițiilor, în condițiile în care până pe data de 31 octombrie au rămas mai puțin de două luni. „Dacă, prin absurd, ar fi aprobate mâine proiectele, până la depunerea contractelor mai trece o lună. Ajungem deja la mijlocul lunii octombrie. Proiectele ar trebui implementate în doar două săptămâni, ceea ce e, practic, imposibil”, ne-a declarat aceeași persoană.
În fiecare din anii anteriori schema ajutorului de minimis a decurs bine, fără excepție. Proiectele au fost aprobate de regulă primăvara, sau uneori chiar din luna ianuarie, o parte din investiții erau realizate până toamna, când avea loc decontarea. Anul următor se implementau res­tul investițiilor. Anul electoral 2014 este însă altfel. „Din informațiile noastre, sumele alocate vor fi redistribuite la rectificarea bugetară din octombrie”, ne-au declarat surse din piață.
Bâlbe ministeriale
În 2014, bugetul schemei de minimis a fost stabilit la numai 5 milioane de lei, o sumă infimă, sub nivelul celorlalți ani, din care s-ar fi „hrănit” circa 20 de companii. Spre comparație, în 2006, programul avea peste 600 de beneficiari. Valoarea, deși infimă, s-a dovedit însă o cheltuială prea mare pentru stat. Inițial, ministerul a scăzut suma alocată programului, de la 10 la 5 milioane de lei, odată cu venirea ministrului Constantin Niță la portofoliul Economiei, pentru ca acum programul să fie blocat.
Contactat de EVZ, preșe­dintele de Comisie pentru aprobarea proiectelor și evaluarea contestațiilor, secretarul de stat din Ministerul Economiei Maricel Popa a recunoscut inițial că sunt întârzieri în aplicarea acestei scheme de minimis. „Proiectele sunt acum în evaluare”, a mai spus acesta. Ulterior, pentru a justifica întârzierile a comentat că s-ar fi descoperit unele greșeli și că proiectele ar fi reintrat în evaluare. De la biroul de presă nu am primit lămuriri suplimentare.

Evoluția
numărului
de beneficiari
Anul derulării    Beneficiari*
2013    26
2012    53
2011    54
2010    71
2009    148
2007    318
2006    320
2003    200
*Între 2003 și 2013 programul s-a derulat în fiecare an. Tabelul prezintă o selecție
Sursa: Ministerul Economiei

Gură de aer pentru întreprinzători
Oamenii de afaceri care au beneficiat de acest tip de finanțări în anii trecuți au reușit să schimbe radical condițiile de muncă pentru angajați. Schema se adresează întreprinderilor, inclusiv societăților cooperative din industria prelucrătoare și a recuperării materialelor. Statul poate acoperi între 35 și 50% din valoarea investiției, prin fonduri nerambursabile, în funcție de categoria de proiect. În cadrul programului se acordă finanțări cuprinse între 5.000 și 200.000 de euro.

 

Siloz modern de depozitare
a rumegușului (stânga), finanțat prin schema de minimis, anii
trecuți, alături de metoda
clasică de stocare
(dreapta)

 Schema de minimis era un sprijin major pentru micii
întreprinzători. Iată cum arată o stație de prelucrare lemn înainte de modernizare

Stație de prelucrare lemn modernizată, anii trecuți, prin schema de minimis