Potrivit Legii pensiilor, în România un tânăr poate deveni „pensionar” după decesul unui părinte sau a amândurora. Însă el va beneficia de ajutor de la stat numai până la o anumită vârstă
Întrebare: Ionela A, în vârstă de 20 de ani: „Ambii mei părinți au decedat. Până la ce vârstă pot primi pensie de urmaș, pentru că sunt studentă și nu am loc de muncă. Mulțumesc”
Răspuns: Potrivit legii pensiilor, în situaţia decesului asiguratului sau a pensionarului, copiii au dreptul la pensie de urmaş în următoarele condiţii: până la vârsta de 16 ani sau, în cazul în care își continuă studiile, până la finalizarea acestora, fără a depăși însă vârsta de 26 de ani.
În cazul lor, cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Există, însă, o excepție. În cazul unui tânăr orfan de ambii părinți, cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
Pensia de urmaş se acordă şi se plăteşte:
● din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului;
● de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului.
Copiii care beneficiază de pensie de urmaş, de regulă, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii.
De ce acte ai nevoie
În primul rând trebuie completată o cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş. La dosar trebuie puse actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original şi copie; decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie); adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor, copii în vârstă de peste 16 ani, în original; actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie) etc.
Cum se pierde acest drept
Suspendarea plăţii pensiei de urmaş se face, în cazul copilului beneficiar al pensiei de urmaş, la vârsta de 16 ani dacă acesta nu face dovada continuării studiilor. Încetarea plăţii pensiei de urmaş sare la loc atunci când copilul, beneficiar al unei pensii de urmaş, a împlinit vârsta de 26 de ani, cu excepţia copiilor pensionari de urmaş încadraţi în grad de invaliditate.