Cum se vede Romania pe ecranul televizoarelor romanilor americani

Cum se vede Romania pe ecranul televizoarelor romanilor americani

Traiesc in America de cativa ani buni de acum si dorul de acasa mi l-am lecuit deseori doar uitandu-ma la cele trei posturi de televiziune pe care orice roman american care plateste un abonament lunar la singura firma ce comercializeaza astfel de servicii de televiziune prin satelit, le poate viziona pe ecranul propriului televizor.

Dupa cum spuneam exista 3 posturi RCS1, RCS2 si RCS3 cu plata si mai exista televiziunea publica TVRi (international) care se receptioneaza gratis, doar avand antena de satelit.

Pe RCS1 se difuzeaza programe de la B1 TV, Prima TV, Etno TV, Telesport si Kanal D, RCS2 difuzeaza progamele Antena International de la Antena1, Antena 3 si Euforia Lifestyle TV, iar RCS3 difuzeaza emisiuni ale posturilor ProTV International.

Dupa cum spuneam la inceput, mi-era tare dor de locurile natale pana cand ne-am instalat antena satelit si am inceput sa ma uit la programele respective, dupa care acesta s-a mai atenuat la vizionarea acestor programe si o multime de ganduri, indoieli si convingeri din trecut au reinviat.

Televiziunea, indobitocire in masa?

Luati-o ca pe o parere personala, dar in afara de filmele romanesti care te ung la suflet (dar care acum pot fi vizionate gratis si cu usurinta pe internet) si alte cateva emisiuni, in rest in cea mai mare parte, ceea ce putem vedea sunt stiri despre accidente, crime, batai pe stadioane, diverse personaje inculte si penibile din fotbal, cersetori de diverse ranguri, betivi, escroci cu conturi deschise la banci pentru donatii si binefaceri, asa zise vedete care isi etaleaza lenjeria in fata camerei, artiste care isi numara perechile de pantofi si turcismele sa afle poporul ce dotate sunt, cantareti de carciuma cu aere de vip-uri, concursuri de matrimoniale pentru magari?!, pipite ordinare iesite la vanatoare de fotbalisti, balacareli ca la usa cortului, reality show-uri ale unor cupluri penibile de milionari parveniti care servesc populatiei mahala in direct si multa, multa barfa!

Ce-i drept, Protv este lider de piata cand vine vorba de asa ceva, dar nu numai! Oare de cand a devenit stire de mass media, faptul ca nu stiu care manelist sau cantareata de muzica populara si-a cumparat nu stiu ce masina???

Chiar credeti ca asa ceva intereseaza pe careva? Este foarte clar ca editorii unor astfel de stiri trebuie sa aibe o opinie foarte proasta despre audienta lor.

Stiu ca grilele de programe se bazeaza pe studii de piata minutios efectuate, insa noi vorbim acum despre publicul din strainatate si nu din Romania, o mica mare diferenta!

Din aceasta cauza nu gasesc multe scuze celor care decid asupra grilei de programe pentru romanii din diaspora.

Pe de alta parte, fie vorba despre publicul de acasa sau cel din tari straine, prin ceea ce se prezinta pe sticla, se incalca cu desavarsire intaia menire a televiziunii si anume aceea de educare, in realitate se realizeaza o indobitocire in masa.

Doua lumi diferite, o singura punte de legatura: paine si circ!

Oare cei care sunt responsabili de realizarea acestui tip de programe, ne prezinta realitatea? Ar putea fi interese mari la mijloc si anume hai sa zugravim totul in negru, sa nu se intoarca romanii acasa ca sa ne putem face noi mendrele cum vrem aici, desi mi-e greu sa cred in totalitate aceasta varianta. Este posibil sa fie oare aceasta adevarata fata a Romaniei de azi?

Trafic infernal, masini si produse de lux, metrosexuali, papusi siliconate si fara creier, politicieni mincinosi si hoti, administratie si justitie bazata pe spaga si mita, securisti care au ajuns mari oameni de afaceri (ei sau copii acestora) sau care isi iau dreptul si acum (ca si inainte) pentru a trece cu vederea micile si marile tepe care se dau la buzunarul bietilor oameni, scandaluri, furturi si afaceri necinstite cu acte in regula, oameni fara rusine, tupeu, lautari si manelisti care isi etaleaza kitschurile si izmenele pe micul ecran, preturi exagerate, exorbitante la case si apartamente.

Se disting foarte clar 2 lumi complet diferite: cei prea bogati- tupeisti, mitocani, nesatuli, lacomi, mafioti, fara scrupule si fara Dumnezeu, cei prea saraci- tristi, obositi, bolnavi, nervosi, disperati, resemnati sau furiosi, tot ce ii uneste sunt aerul poluat pe care cu totii il inspira, gropile de pe sosele, praful si mizeria de pe strazi, injuraturile din trafic, scuipaturile de pe strada, orgoliile, ambitiile si iluziile generale.

Deseori amicii din Romania imi spun ca nu e adevarat, si ca presa exagereaza si nu arata decat lucrurile rele. Pe de alta parte, alti amici care s-au intors si restabilit in Romania, afirma ca au facut o mare greseala si cauta solutii sa emigreze din nou.

Lucruri de bine, moderatori, realizatori si emisiuni “jos palaria”!

Dar sa revenim la programele romanesti de televiziune pe care le putem urmari aici in Nord America. Ttrebuie sa mentionez si lucruri pozitive si sa spun ca ii admir mult pe Cristian Tabara de la ProTV pentru emisiunile "Parte de carte" si "Te vezi la Stirile ProTv", Liviu Mihaiu cu emisiunea "Intre Bine si Rau" si Marian Voicu, ambii de la TVR pentru talk show-urile si emisiunile politice si sociale pe care le realizeaza, Grigore Lese cu emisiunea "La Portile Ceriului"; Catalin Stefanescu si emisiunea sa, "Garantat 100%", Sorin Burtea realizatorul "Investiti in Romania", doctorul Cristian Andrei "9595" si posibil mai exista si altii pe care am omis fara rea vointa sa ii mentionez acum.

Desi nu sunt fan telenovele, trebuie sa recunosc ca mai ales de cand joaca si actorii de calibru greu in serialele de televiziune, acestea au inceput sa aiba o calitate mult mai ridicata si asta ma bucura, macar nu e insultata inteligenta romanilor cu telenovele de tip sud american…

Un alt lucru pe care l-am remarcat este si calitatea din ce in ce mai buna a serialelor de divertisment ca de exemplu "Animat Planet", "Mondenii", "Trasniti in N.A.T.O" si altele.

TVR-ul tras de urechi???

Despre televiziunea publica am observat ca in ultimile luni si-a schimbat viziunea si a inceput sa realizeze mult mai multe programe pe teme sociale- legislatie, economie, politica, sanatate, nu-i rau, insa din ce in ce mai putine stiri “incendiare”, documentare culturale, de calatorie si/sau de istorie, ceea ce este pacat pentru ca tare interesante erau!

Nu stiu daca aceasta schimbare a avut loc si datorita venirii la conducerea institutiei a lui Alexandru Sassu. Cert este ca la un moment dat, incepuse sa devina o televiziune extrem de competitiva, TVR International avea cele mai interesante stiri si documentare.

Dupa incidentul cu difuzarea vestitei casete cu mita Remes-Muresan, lucrurile s-au schimbat si a devenit vizibila o schimbare radicala a grilei de programe, tematiciilor si viziunii generale, de parca cei din TVR au fost trasi de urechi ca niste copii care au indraznit sa si-o ia in cap.

Nasul de la B1 Tv, singura emisiune care spune lucrurilor pe nume! Un capitol absolut remarcabil si inedit este insa emisiunea "Nasul" de la B1 TV, realizata de Radu Moraru.

Acestuia si echipei sale, precum si tuturor ziaristilor care au colaborat la realizarea anchetelor si subiectelor de mare interes pentru romanii din lumea intreaga, le transmitem felicitari.

Este primul si singurul talk show care a revolutionat presa romaneasca si prin a carei existenta se demonstreaza ca inca mai sunt oameni carora le pasa de natiunea romana si de tara noastra, si care au curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Dupa 18 ani de la Revolutia din decembrie 1989, in sfarsit, romanii incep sa nu mai taca si sa lupte pentru ceea ce li se cuvine.

Romanian VIP Colaborator, Adina Cicort

Ne puteți urmări și pe Google News