Cum se va numi primul vaccin din lume împotriva COVID-19. Putin nu a rezistat tentației

Cum se va numi primul vaccin din lume împotriva COVID-19. Putin nu a rezistat tentației

Ministerul Sănătății rus a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova.

 

Vaccinul va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V.

Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece. Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această premieră mondială a surprins pe toate statele care încearcă să găsescă posibilitatea realizării unui vaccin viabil.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase cu câteva ore mai devreme că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.

Rapiditatea cu care Rusia a obţinut vaccinul a creat suspiciuni în rândul specialiştilor din alte ţări. Unii se întreabă dacă Moscova nu pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deși testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare.

Viteza cu care Rusia s-a mișcat în a produce un vaccin arată că este determinată să câștige cursa globală pentru dezvoltarea acestuia, însă tocmai această viteză a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că Rusia pune prestigiul internațional înaintea siguranței.

„Un vaccin împotriva coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în lume în această dimineață. Știu că funcționează și că este eficient, formează imunitate stabilă (n. red. – împotriva COVID-19”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele rus a dezvăluit, de asemenea, că una dintre fiicele lui a luat vaccinul și că ar fi avut o ușoară temperatură după injecție, însă acum se simte bine.

Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată, potrivit agerpres.ro