Cum se scuză europenii când nu vor să voteze

Cum se scuză europenii când nu vor să voteze

Şi parlamentarii europeni se sustrag de la vot. Însă, spre deosebire de cei de la Bucureşti, o fac mai civilizat. Nu lipsesc de la serviciu o zi întreagă pentru că nu vor să voteze o lege, nu pleacă acasă după ce au cerut o pauză de consultări. "Chiar atunci mi-a sunat telefonul!", este scuza invocată de europarlamentari.

«"Chiar atunci mi-a sunat telefonul!": în jargonul de la Parlamentul European, aceasta e expresia folosită de către deputaţi pentru a acoperi refuzul de a vota într-o chestiune în care nu vor ca opţiunea lor să fie cunoscută", dezvăluie europarlamentarul Cristian Preda pe blogul său.

Acesta este ce-a patra variantă la exercitarea unui vot, în afară de "pentru", "contra" sau "abţinere".   "Există, deci, şi varianta de a nu vota deloc, deşi eşti prezent, «justificând» apoi absenţa oricărui vot cu ajutorul expresiei citate", spune Cristian Preda, subliind că nu s-a folosit de această "găselniţă". "Nu cred că e onorabil să recurgi la ea.Un reprezentant trebuie să poată apăra orice opţiune", mai spune Preda. Românii, mai inventivi La noi se poartă "procedura". Adică, atunci când proiectul de lege aflat în discuţie nu le este pe plac, nu au ajuns la un acord, sau pur şi simplu nu vor să voteze, ai noştri trag de timp, cerând cuvântul "pe procedură".  Mai întâi, se invocă lipsa cvorumului. Dacă la numărătoare iese bine, se cere apel nominal. Între timp, cu ajutorul telefonului mobil sunt chemaţi cei aflaţi la cafele sau cei care sunt oriunde în altă parte dar nu la Parlament. Următorul pas - invocarea unor chestiuni de procedură, cum ar fi: raportul de la comisie nu a fost întocmit cu respectarea Regulamentului, nu a fost cvorum la şedinţa respectivă sau altceva... Şi asta nu este tot. Dacă nu ajung la un rezultat, unul dintre liderii de grup se duce la tribună şi cere pauză de consultări. În general de un sfert de oră, timp care nu este niciodată respectat. Dacă nu cad la pace, nemulţumiţii nu mai revi din pauza de consultări, ceea ce duce inevitabil la constatarea lipsei cvorumului şi încheierea şedinţei de plen. Cartele care votează singure Un exemplu recent poate fi şedinţa de plen comună de săptămâna trecută, când opoziţia, nemulţumită de  faptul că niciunul dintre cei şase consilieri de la Curtea de Conturi nu fusese numit de PSD şi PNL au tergiversat lucrările timp de trei ore. Totul după acelaşi plan: luări de cuvânt pe procedură, pauză de consultări, iar procedură. Exasperat, deputatul PDL Cezar Preda a denunţat cauzele blocajului: "ideea dacă a fost pus al nostru sau nu". Finalul: suspendarea şedinţei. Votul la două mâini, sau mai bine zis la două cartele este iar o "modă" pe la noi. Acum câteva zile, liderul UNPR, Gabriel Oprea, a fost reclamat de opoziţie că nu se află în sală dar "cartela sa votează". În consecinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, l-a rugat să nu mai meargă la toaletă în timpul votului. 

Ne puteți urmări și pe Google News