Ministrul Muncii, Marius Budăi, evită să-și asume un angajament cu privire la data finalizării formulei de calcul a pensiilor. În locul unui răspuns clar, oficialul PSD face o declarație evazivă vorbind despre jaloanele PNRR.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu poate să estimeze data până la care va fi elaborată formula de calcul a pensiilor. În locul unui răspuns clar și a unui termen concret, oficialul PSD preferă o declarație evazivă,
„Am să vă răspund cu fapte și am să vă spun că, până acum, Ministerul Muncii și toate agențiile din subordonare și-au îndeplinit la termen toate jaloanele”, a declarat Marius Budăi, fără să-și asume vreun angajament clar.
Marius Budăi susține că promovarea, în spațiul public, a unor variante și scenarii nu fac bine. El a precizat că se lucrează la noua formulă de calcul împreună cu experții Comisiei Europene și cu cei ai Băncii Mondiale. Abia după ce va avea o variantă de lucru, spune Budăi, o va prezenta celor de la sindicate și patronate
„Faptul că se aruncă pe piața una sau alte variante, unul sau alte scenarii, nu face nimic bun. Noi acum suntem în lucru cu Comisia Europeană, cu cei din Banca Mondială care ne sunt experți prin contractul de asistență tehnică. După ce creionăm ceva, voi lua parteneri în această discuție pe cei de la sindicate și patronate, pentru că dacă acești oameni nu au fost luați la discuții la elaborarea PNRR, eu nu o să repet aceeași greșeală. Și în implementarea acestor reforme, cu siguranță ei o să-mi fie parteneri, așa cum mi-au fost și în reforma dialogului social, și cu tichetele de angajare, și cu multe altele pe care le-am avut”, a spus Marius Budăi.
Marius Budăi, despre colapsul sistemului de pensii
În acest context, Marius Budăi a făcut o serie de previzări cu privire la estimările economiștilor care vizează colapsul sistemului public de pensii. În opinia sa, așa ceva nu se va întâmpla în 2030, chiar dacă numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al lucrătorilor activi.
„În ceea ce privește colapsul din 2030, exclud categoric și nu sunt de acord. Dacă o să stăm și o să facem ca în povestea cu Ion Creangă cu drobul de sare și nu o să luăm măsuri, este posibil să ajungem și acolo. Însă eu mă bazez pe experiența pe care o am și vrea să spun că numai în ultimul an au fost create peste 100.000 de locuri de muncă în România, cu măsurile corecte”, a spus ministrul Muncii.
Marius Budăi se arată sigur că cineva, dintr-un viitor guvern va găsi o soluție pentru a evita o astfel de situație.
„În România au mai fost situații în care numărul de seniori care erau la pensie era mai mare decât cel al angajaților. Problemele care au fost, au fost rezolvate de guvernele respective. Eu nu sunt de acord să panicăm cetățenii României. Că sunt probleme și că trebuie să fim foarte foarte atenți, că trebuie să fim proactivi, să nu așteptăm să se ajungă acolo, sunt de acord”, a subliniat Marius Budăi, conform Digi 24.
Ce spun experții despre sistemul de pensii
Experții susțin, însă, că sistemul de pensii va intra în colaps în cel mult 30 de ani, iar nu în 2030, așa cum afirmă Marius Budăi. În 2030, conform estimărilor, numărul de pensionari îl va depăși pe cel al lucrătorilor activi. În schimb, în orizontul anilor 2050 – 2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane de locuitori, iar sistemul de pensii publice va deveni nesustenabil, au atras atenția experții.
„Combinat cu emigraţia persoanelor active vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6 – 6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5 – 4 milioane de salariaţi”, estimează analistul fiscal Adrian Benţa.
Conform calculelor economice, un român care încasează acum un salariu mediu net de aproximativ 4.000 de lei (833 de euro), va primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de stat în valoare de 1.275 de lei, aproximativ 265 de euro. Suma nu va acoperi costurile coșului zilnic pentru un pensionar și, mai grav, va fi sub nivelul contribuțiilor la asigurările sociale, estimate la aproximativ 700.000 de lei.