Cum se pune varza la murat și când e perioada indicată pentru acest proces, conform tradiției populare românești

foto: flickr.com

Varza murată se regăsește printre preparatele gospodinelor pentru iarnă, fiind preferată pentru gustul deosebit pe care îl are și pe care îl dă mâncărurilor. Iată cum trebuie să o pui în butoaie și când este indicat, conform tradiției, să o pregătești.

Când se pune varza la murat

Deși multe gospodine pregătesc murăturile din timp și în special atunci când sunt mai disponibile, tradiția spune că există o anumită dată când varza se pune la murat.

Astfel, varza se pune la murat de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie sau în preajma acestei zile. Varza murată este bogată în fibre, vitamine și minerale. Ea este considerată un aliment foarte hrănitor pentru organismul nostru.

Cum pui varza în butoi pentru murat

Pentru ca varza murată să iasă cât mai gustoasă, e nevoie să respecți anumiți pași atunci când o prepari. Nu vei da greș.

E indicat ca verzele să fie cât mai mici, nu mai mari de-o palmă, iar foile să fie și ele, subțiri. Apoi trebuie spălate și scobite de cotor, iar în locul rămas se pune o lingură de sare. Ulterios se așează verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

Atunci când butoiul este umplut, se adaugă și câteva condimente, de nelipsit.

Se pune hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, iar pentru un gust aparte se poate pune o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce varza e așezată, se pune capacul, iar trei zile se lasă fără apă.

După cele trei zile, se adaugă apă, iar ulterior, la fiecare alte trei zile se suflă aer în butoi, cu ajutorul unui furtun, până se acrește. E indicat ca verzele să stea mereu în saramură, de aceea e bine ca peste ele să se pună niște greutăți, cum ar fi o piatră.

În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la gustul dorit în aproximativ o lună, potrivit Libertatea.

Beneficiile verzei murate pentru organism

Varza murată are și o mulțime de beneficii asupra organismului, contribuind la sănătatea ta. Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin. Mai mult, probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației, diareei și simptomelor legate de boala Crohn și colita ulcerativă.

De asemenea, consumul de varză murată ajută la consolidarea sistemului imunitar. Probioticele din acestea contribuie la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin și la menținerea mucoasei intestinale sănătoase.