Cum se joacă fotbalul din păcate

Cum se joacă fotbalul din păcate

În preajma Paştelui, oamenii din fotbalul românesc au uitat normele moralei şi au încălcat multe dintre poruncile Vechiului Testament.

Oamenii care populează fotbalul nostru fac, aproape în fiecare discurs, recurs la valorile creştine. Se autocaracterizează drept apărători ai moralei, milostivi, generoşi şi mâhniţi de josnicia tuturor celorlalţi. În frunte cu Gigi Becali, cel care face cel mai mult caz de religie, această liotă seamănă însă, prin enorma distanţă dintre fapte şi vorbe, cu legendarii farisei de care vorbeşte Biblia. La o socoteală sumară, constatăm că oamenii din fotbal nu respectă multe dintre cele 10 porunci care-i guvernează pe creştini.

„Să nu furi!“, ce vorbă goală!

Porunca a 8-a, „să nu furi!“, cea mai călcată în fotbalul românesc, intră din nou în discuţie, cu două etape înainte de finalul campionatului. „Dacă ne furaţi cu arbitrii, nu mai ieşiţi din stadionul Dinamo!“, i-a avertizat Cristian Borcea pe stelişti înaintea eternului derby.

Porunca a 7-a, „să nu fii desfrânat!“, se încalcă în special primăvara, dacă o percepem într-un cadru dincolo de definiţia clasică. „Fotbalul e prostituţie. Cei care dau bani sunt proxeneţi, iar cei care iau sunt prostituate“, a spus Adrian Porumboiu, patronul de la FC Vaslui.

„Să nu pofteşti nimic din ce este al aproapelui tău“ este porunca a 10-a, ultima, din Vechiul Testament. Oamenii din fotbal au zilnic astfel de pofte, fie că e vorba de banii sau gloria adversarilor.

Preotul Gheorghe Istodor atrage atenţia: „«Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert», a treia poruncă, e una ignorată de multe ori atunci când se spune că Dumnezeu a ţinut cu o anumită echipă! E păcat să amesteci Divinitatea în competiţii unde câştigurile sunt imense, iar interesele - nu mereu corecte“.

„Violenţa e cel mai mare păcat“

„Confruntările dintre galerii şi răfuielile verbale sunt cele mai mari păcate ale fotbalului românesc. Violenţa e cel mai mare păcat“, spune părintele Gheorghe Istodor, lector universitar la Facultatea de Teologie din Constanţa. „Până acum nimeni n-a murit, însă nu suntem departe“, avertizează el. Asimilată poruncii a 6-a, „să nu ucizi“, aceasta ar fi a cincea lege încălcată de agresivii oameni care populează Liga I.

PĂREREA TEOLOGULUI

„Binefacerile lui Gigi Becali ies din sfera religiozităţii“

Patronul stelist Gigi Becali a început să-şi piardă din simpatie în rândul feţelor bisericeşti, chiar dacă face în continuare paradă de marea sa credinţă în Dumnezeu. „Ajută oamenii nevoiaşi şi Biserica, însă le face cu emfază, se bate cu pumnul în piept din interes electoral sau pentru notorietate“, spune preotul Istodor, adăugând că, în cazul latifundiarului, „gestul îşi pierde din însemnătatea religioasă“.

Istodor crede că nici sfinţirea stadioanelor nu trebuie să fie un gest de mândrie. „Dogmele religioase nu interzic acest lucru, însă Biserica ar trebui să fie mai atentă atunci când vine vorba de sfinţirea stadioanelor. Sfinţirea se face într-un cadru intim, nu în faţa televiziunilor. Preoţii ar trebui să se gândească de două ori atunci când intră în contact cu personaje din lumea fotbalului. De multe ori se trezesc în faţa faptului împlinit, adică în faţa camerelor de filmat şi a aparatelor de fotografiat“, spune teologul. Gigi Becali a mers de mai multe ori la călugării români de la Muntele Athos însoţit de jurnalişti.

De asemenea, în luna martie a acestui an, el a chemat televiziunile pentru a-l filma în biserica din Pipera, alături de George Copos! „Eu nu pot spune dacă Becali e într-adevăr credincios. Numai Dumnezeu ştie, dar n-ar trebui să-şi facă imagine pe seama Bisericii“, încheie Gheorghe Istodor.

BIBLIE

Cele 10 porunci

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine. 2. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să nu te închini lor. 3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert. 4. Adu-ţi aminte de ziua Domnului şi cinsteşte-o. 5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca bine să-ţi fie şi mulţi ani să trăieşti pe pământ. 6. Să nu ucizi. 7. Să nu fii desfrânat. 8. Să nu furi. 9. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău. 10. Să nu pofteşti nimic din ce este al aproapelui tău.

Poruncile subliniate cu roşu sunt încălcate frecvent de oamenii din fotbal

Ne puteți urmări și pe Google News