Cum se face un cuptor din piatră rezistent la frig și la vânt

Aveți o casă la țară, dar nu aveți posibilitatea să o utilați cu toate cele necesare? Un prim pas poate fi un cuptor tradițional din piatră, simplu de clădit și cu zero cheltuială.

Modelul pe care trebuie să-i urmați este simplu și constă mai mult în muncă ”de cercetare”. Pentru început aveți nevoie de circa o roabă de piatră plată (de râu, preferabil) de dimensiuni cât mai mari. Pentru izolarea față de pământ puteți folosi și cărămidă.

1. Realizați o planșă pătrată din cărărmidă, de circa 50 cm pe o parte mai înaltă a solului.

2. Începeți construcția unor coloane laterale, din piatră de râu de dimensiuni mai mici. Lungimea și înălțimea trebuie să fie apropiate una de cealaltă.

3. Puneți un capac format dintr-o piatră de dimensiune mai mare (minim 50 cm) peste cele două coloane.

4. Începeți să construiți un mic iglu, poziționând piatră peste piatră, în semicerc.

5. Pentru a izola mai bine cuptorul de piatră puteți folosi lut naural sau pământ amestecat cu apă, în cantități moderate pentru a nu îngreuna construcția. 

6. Acum puteți să faceți focul în interior și puteți coace la jar cartofi, porumb sau alte legume, carne sau lipii pe plită dacă acoperiți gura cuptorului cu o foaie metalică. De asemenea, puteți folosi cuptorul ca afumătoare pentru pește.