Evenimentul Zilei > Actualitate > Vrei să faci bani? Întreabă-l pe copilul tău cum
Vrei să faci bani? Întreabă-l pe copilul tău cum

Vrei să faci bani? Întreabă-l pe copilul tău cum

Un test dat copiilor la grădiniță și în clasele primare a arătat că cei mici au ultimeole informații privitoare la felul în care se fac banii.

 "La un test dat copiiilor de grădiniţă şi învăţământ primar, aceştia au spus ca banii sunt fabricaţi de zâne şi personaje din desene animate. Problema este că şi mulţi dintre părinţii lor, adulţi, când s-au dus să ceară credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil îşi închipuiau la fel, că banii sunt fabricaţi de zâne şi de personaje din desene animate. Şi, pentru că au avut experienţa că banii nu sunt fabricaţi de zâne şi mai trebuie daţi şi înapoi, au înţeles cât de importantă este educaţia financiară şi au fost de acord să-şi dea copiii la acest curs opţional", a declarat astăzi Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, la un seminar pe tema unui curs opţional de educaţie financiară pentru elevii din clasele III-IV.

Proiectul este derulat în prezent de Ministerul Educaţiei şi Banca Naţională a României, în cadrul căruia s-au înscris în acest an şcolar peste 45.000 de elevi şi cadre didactice din Bucureşti şi 41 de judeţe.

"Întrebarea este nu numai ce ne facem cu copiii, ci ce ne facem cu adulţii privind educaţia financiară?! Am să vă spun un lucru la care m-am gândit şi poate trebuie să medităm asupra lui, ca toţi adulţii care intră într-o bancă să ceară un credit să completeze şi un test, un chestionar, să se vadă dacă ei ştiu ce înseamnă o dobândă, curs de schimb, risc valutar, pentru că a nu şti aceste lucruri şi te angajezi la un credit e ca şi cum te-ai urca într-o maşină să conduci pe şoselele ţării fără a avea carnet de conducere. Te pui pe tine în pericol şi-i pui şi pe ceilalţi", a spus economistul-şef al băncii centrale.

"Trebuie să uităm că România este o ţară bogată, că avem grâne, aur, petrol, lemn etc. Toate ţările care s-au pus cu burta pe carte au pornit de la premisa «suntem săraci, trebuie să punem accent pe minţile noastre». Cât timp vom crede că aici avem sare, lemn, pâine şi aur nu ne vom pune de acord că trebuie să facem educaţie de calitate, iar cheia educaţiei de calitate este rigoarea şi calitatea, aceste aspecte diferenţiază ţările", a conchis economistul-șef la BNR.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: