Știrea zilei de ieri a bulversat societatea. S-a mediatizat intens informația ca medicii și asistentele de la Secția ATI a spitalului Pantelimon au omorât 20 de pacienți în 4 zile prin reducerea dozei unui medicament vital pacienților aflați în stare critică. Isteria a apărut imediat fiindcă se accentuase că era vorba de un gest deliberat. Motiv suficient pentru a aduna câte informații am putut, ca să înțeleg macabra situație din spitalul bucureștean.
Nimic nu poate fi mai alarmant decât să afli că te duci într-un spital din România și personalul de acolo te poate omorî! Cum să nu te sperii? Mi-am amintit și că, tot de la spitalul Pantelimon, în urmă cu mulți ani, a venit dezvăluirea că medicii de acolo se joacă de-a Dumnezeu și aleg să-i salveze pe pacienții tineri și să-i lase să moară pe cei bătrâni deoarece n-au medicamente suficiente.
Știrea de ieri, o exclusivitate a jurnalistului Cătălin Antohe de la site-ul Cetățeanul.net, semnala situația incredibilă ca urmare a unei sesizări anonime făcute directoarei de îngrijiri a spitalului. Erau redate afirmațiile unei asistente, dar probe puține care să mă convingă că medicii de la ATI au omorât voit 17 pacienți. Este un fapt atât de șocant încât jurnalistul își asumă declanșarea isteriei colective ca să se afle adevărul, chiar dacă probele nu sunt suficiente. Din acest motiv am început să fac demersuri jurnalistice în mediul spitalicesc pentru a afla mai multe informații. Am vorbit cu oameni din secțiile ATI a altor spitale pentru a înțelege cum se lucrează acolo și dacă e posibil ca niște cadre medicale să fie părtașe la astfel de crime. Medicii și asistentele să fie complici?
Sursele mele medicale mi-au relatat cum se administrează medicamentul despre care asistenta anonimă a reclamat că a cauzat moartea celor „20 de pacienți, în perioada 4-7 aprilie 2024”. Noradrenalina este un ser care e injectat pacienților aflați la Terapie Intensivă, mulți dintre ei fiind intubați. Acest ser, care asigură suportul cardiac al pacientului, se află în fiole de 16 mlg, nu de 20 mlg, așa cum s-a spus. Se folosesc și injectomate, unde asistenta introduce serul, dar se folosește și simpla administrare prin seringă.
Tot ce i se administrează pacientului de către asistentă se face la indicația medicului din ATI, care trebuie să scrie în fișă, să semneze și să pună parafa. Dacă nu o face, asistenta nu va efectua nicio operațiune medicală doar la comanda verbală. „Altfel devin eu vinovată de culpă medicală sau răspunzătoare pentru moartea unui om. Niciun medic nu mă poate obliga să scad doza de noradrenalină, dacă el nu o trece în fișa de observație a pacientului”, mi-a spus o asistentă care lucrează la ATI, într-un alt spital decât Pantelimon.
Acest lucru l-a reclamat și asistenta anonimă de la spitalul Pantelimon: că e pusă să ucidă oameni! Extrem de gravă afirmația și de aceea trebuie să aflăm adevărul. Va dura ca timp ancheta procurorilor și a Colegiului Medicilor, dar trebuie să știm dacă salvatorii s-au transformat în criminali sau acolo, la spitalul Pantelimon e vorba și de un război intern.
Un alt medic de Terapie Intensivă susține că, dacă ar fi existat o reducere voită a dozei de noradrenalină, acest lucru va ieși la iveală în cursul anchetei făcute de procurori.
Alertă în instituțiile statului
Începând de ieri, s-a declanșat o anchetă de amploare la spitalul Pantelimon fiind implicate mai multe instituții: Parchetul București, Colegiul Medicilor și Ministerul Sănătății.
Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea a fost sesizat în scris, joi dimineața, de către directoarea de îngrijiri, care susține că miercuri a sunat-o o asistentă de la Terapie Intensivă. Aceasta ar fi acuzat faptul că medicii din ATI au scăzut doza unui medicament și mai mulți pacienți ar fi murit din această cauză.
În sesizare nu a fost precizat nici numele asistentei, nici numele unui medic sau numele pacienților care ar fi murit în perioada 4-7 aprilie.
Conducerea spitalului susține însă că în această perioadă nu au fost înregistrate mai multe decese decât în alte perioade de timp.
După această sesizare, managerul spitalului a anunțat Parchetul și a alcătuit o comisie internă de anchetă care va verifica acuzațiile.
Ministerul Sănătății, din ordinul ministrului Alexandru Rafila, a trimis Corpul de Control la Spitalul Pantelimon.
Primele informații pe care le-am obținut din surse oficiale au arătat că s-au întâmplat 17 decese, nu 20, în cele patru zile la care s-a referit asistenta care a tras semnalul de alarmă. Pacienții respectivi erau în stare gravă, majoritatea intubați de o lungă perioadă de timp și cu vârste între 80 și 90 de ani. Cu alte cuvinte, cauzele deceselor ar fi naturale. Și că, deocamdată, nu se poate pune seama decesului lor pe o doză diminuată de noradrenalină, medicament care reglează și menține tensiunea pacientului.
Dubii care trebuie spulberate
Interesantă și inexplicabilă deocamdată a fost și poziția directoarei de îngrijiri, care a raportat sesizarea asistentei anonime, deoarece în comunicatul transmis presei de Ministerul Sănătății se spune că aceasta reclamă faptul că este împiedicată să-și facă treaba.
„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, se precizează chiar la începutul comunicatului transmis de minister.
Cine a împiedicat-o să-și exercite atribuțiile de director de îngrijiri nu am reușit să aflăm. Dar ne-am documentat cu privire la atribuțiile deținute. Astfel am aflat că directorul de îngrijiri se subordonează managerului spitalului și este absolvent al Școlii postliceale Sanitare. Organizează, coordonează, controlează și răspunde de activitatea de îngrijiri în cadrul instituției a asistenților medicali șefi de secție și deleagă sarcini acestora. Deci ea ar fi fost prima persoană care ar fi trebuit să afle de la asistentele din ATI dacă medicii reduceau voit dozele de noradrenalină. A aflat doar în 10.04.2024.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și-a manifestat ieri îndoielile cu privire la veridicitatea informațiilor. El a spus public că nu se poate baza pe o acuzație neasumată de cineva.
„Eu am îndoieli cu privire la această situație, mai ales că vorbim de un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect. Nu pot să mă pronunț, nu sunt specialist, nu știu situația de la fața locului, însă în mod evident dacă este vorba despre o culpă medicală gravă, din partea Colegiului sau a altor instituții abilitate va exista o implicare. Nu pot să mă antepronunț, deocamdată e o vorba doar despre o sesizare scrisă fără precizarea autorului sesizării. Asistenta care a făcut sesizarea nu e nominalizată.
Nu vreau să ajungem în situația în care o reclamație neasumată de nimeni a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici, nu e corect. Nu putem să tragem concluzii pripite doar în urma unei afirmații neverificate. Nu e vorba despre o acuzație asumată și nu cunoaștem cine e autorul acestei acuzații”, a accentuat Alexandru Rafila într-o primă reacție după apariția știrii despre cele ce s-ar întâmpla la spitalul bucureștean.
Între timp, „anonima” a făcut sesizare și la Parchet.
Florina Pompilian, șef secție ATI, a declarat că s-a discutat în tot colectivul, cu medici și asistente și cu toții și-au manifestat stupefacția despre știrea apărută. „Ne-am întrebat cu toții cine ar fi putut face așa ceva”, a spus Florina Pompilian într-o intervenție la Antena 3.
Nu a spus adevărul doamna doctor. Și ea și alte cadre medicale știu că Elena Voicu, medic ATI și fostă șefă a secției, vizează să-i ia locul și că afirmă că dr. Florina Pompilian va fi susținută la concursul pe post de managerul și directorul medical al spitalului. Lupta din subteran se duce de mai mult timp, iar în spital circulă zvonuri de tot felul. Sunt mulți care n-au uitat implicarea doctoriței Elena Voicu în cazul din 2016, care a zguduit spitalul și a oripilat opinia publică. Și atunci dr. Voicu a reușit să o schimbe pe șefa ATI cu o înregistrare audio, care a ajuns la Cătălin Tolontan, jurnalistul publicând o serie de articole. Și atunci procurorii au intrat pe fir.
De data aceasta informația scandaloasă nu a ajuns la Tolontan
În articolul publicat ieri de Hotnews, acolo unde lucrează acum Cătălin Tolontan și echipa sa, se face referire la ancheta lor din 2016, pornită de la sesizarea medicului Elena Voicu.
„În urmă cu opt ani, jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Marius Mărgărit și Răzvan Luțac publicau o investigație privind situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acolo unde șefa de atunci a secției ATI, Laura Constantinescu, a fost înregistrată de un alt medic în timp ce le explica celorlalți medici pe cine preferă să salveze, în condițiile în care medicamentele nu ar fi fost suficiente. Ulterior, șefa ATI și asistenta șefă au fost suspendate din funcție”.
Trebuie spus că ancheta procurorilor nu s-a finalizat cu arestări și condamnări. Dar mai mulți medici și asistente care lucrau la ATI au părăsit spitalul Pantelimon în acești ultimi opt ani.