Acest tip de inovație ar putea fi disponibilă în trei ani, cu ajutorul unui dispozitiv cunoscut sub numele de nanogenerator sau TENG. Acesta e capabil să capteze energia cinetică din mișcările umane, dar și din alte surse care provin din mediul înconjurător – vânt, valuri, vibrațiile mașinilor.

Un TENG produce electricitate prin contactul dintre două sau mai multe materiale. Cu cât merge mai repede un om care poartă dispozitivul, de exemplu, cu atât va produce mai multă energie.

”Toți știm că dacă frecăm un balon de părul nostru, acesta se poate lipi de zid sau poate atrage bucăți mici de hârtie. TENG folosește încărcarea electrostatică pentru a transforma mișcările în energie electrică.

În aplicațiile reale, TENG-urile sunt conectate la o sursă de mișcare, iar acțiunea de frecare a straturilor duce la încărcarea electrostatică”, a declarat Ishara Dharmasena, doctorand la Universitatea Surrey și unul dintre cercetătorii studiului.

Un experiment similar are loc la Universitatea de Stat din New York, Buffalo, dar sistemul e experimentat și în alte părți ale lumii, fiind una din preocupările momentului, specialiștii considerând că viitorul energiei globale va depinde de sursele regenerabile.

Sursa: Realitatea.net