Teama de animale poate fi tratată şi acasă, cu exerciţii simple, în timp ce frica de înălţime, mai complexă, trebuie vindecată la psiholog.
Exerciţiile de relaxare şi privitul la televizor pot fi metode simple de tratare a fricii de animale, care pot fi abordate şi acasă. Un studiu recent al cercetătorilor de la King’s College din Londra, citat de publicaţia „Daily Mail“, arată că frica de stomatolog poate fi înlăturată pe moment cu ajutorul mirosului de levănţică. Fobiile mai complexe, cum ar fi cea de spaţii strâmte sau de înălţime, trebuie tratate la psiholog, deoarece pot ascunde traume din trecut.
Mirosul de levănţică alungă frica de medic
Expunerea la parfum de levănţică în timpul mai multor şedinţe la stomatolog scade nivelul de anxietate cu până aproape la jumătate. Cercetătorii de la King’s College din Londra au monitorizat 340 de participanţi timp de patru săptămâni, iar nivelul de anxietate a fost măsurat prin intermediul unui chestionar. Jumătate dintre ei au fost expuşi la mirosul emanat de o lumânare de levănţică în timpul vizitei la stomatolog. Dacă nivelul anxietăţii persoanelor care nu au fost supuse terapiei cu levănţică a fost de 10,7 unităţi, cel al voluntarilor expuşi la parfum a fost de 7,4. „Rezultatele studiului arată că levă nţica poate fi folosită ca un tratament pe loc, pentru înlăturarea anxietăţii care apare cât timp aşteptaţi să intraţi în cabinet, şi nu ca tratament de lungă durată“, sugerează doctorul Koula Asimakopoulu, coordonatoarea studiului, citat de publicaţia „Daily Mail“.
Terapie în mai mulţi paşi pentru teama de lift
Frica de câini, şerpi sau insecte poate fi înlăturată pas cu pas. „Ce se poate face singur acasă este relaxarea şi desensibilizarea. Dacă ne e frică de câini, putem desena unul sau îl putem privi la televizor. De asemenea, putem respira profund, astfel încât să-i transmitem creierului senzaţia de relaxare“, explică psihoterapeutul Cristina Leviţchi. Atunci când frica devine iraţională, chiar dacă este vorba de un animal inofensiv, psihoterapeutul recomandă ajutor profesionist.
„Psihoterapeutul vă învaţă cum să gestionaţi frica. De exemplu, teama de lift poate fi înlăturată treptat. Primul pas este să staţi în faţa liftului 15 minute, timp în care intensitatea fricii scade la jumătate. Următorul pas ar fi să vă urcaţi în lift. Puteţi face acest lucru şi singur, dar psihoterapeutul propune şedinţele de expunere când ştie că există şanse să fiţi pregătit pentru ele. Dacă nu sunteţi pregătit, veţi fi tentat să renunţaţi la orice ajutor“, afirmă Eugen Hriscu, medic psihiatru specializat în dependenţe.