Cum să vă organizaţi nunta cu cap

Evenimentul trebuie pregătit pas cu pas, din timp, cu un buget prestabilit, pentru ca în cea mai fumoasă zi din viaţa voastră să puteţi fi relaxaţi şi voioşi.

V-aţi hotărât să faceţi pasul cel mare. Anunţaţi familia, prietenii şi colegii. O stare de beatitudine vă cuprinde şi începeţi să visaţi cu ochii deschişi. În acest moment nici nu vă imaginaţi ce dureri de cap poate să vă provoace organizarea propriei nunţi. Ca să nu aveţi astfel de probleme, trebuie să vă organizaţi, să delegaţi responsabilităţi şi să ştiţi foarte bine care este rezultatul la care vreţi să ajungeţi.

Vă imaginaţi o zi însorită de vară, sau una frumoasă şi caldă de toamnă. Deşi se pot face nunţi în orice sezon, specialiştii spun că aceste două anotimpuri sunt favorite de cei care se căsătorească. Localul dorit, în acest caz, trebuie rezervat cu cel puţin 8 - 10 luni înainte. Acesta este primul pas.

Bugetul primează

Este momentul să hotărâţi ce fel de nuntă vă doriţi şi câţi invitaţi veţi avea. Nu amânaţi luarea acestor decizii, pentru că de ele depinde practic toată organizarea evenimentului, începând de la bugetul alocat şi până la genul de muzică abordat. Puteţi avea o nuntă romantică, modernă sau extravagantă, potrivit specialiştilor. Odată stabilită direcţia evenimentului, vă veţi da seama mult mai uşor de ce elemente aveţi nevoie pentru ca totul să iasă perfect. Invitaţii trebuie să fie înştiinţaţi de intenţia voastră cu cel puţin două luni înainte. Rugaţi-i să vă confirme participarea cu două săptămâni înainte de nuntă, pentru a comanda numărul de meniuri şi de buchete pe mese.

Tot acum se stabileşte şi bugetul alocat organizării evenimentului. Teoretic, se poate organiza o nuntă frumoasă şi cu un buget redus. Practic, pentru o nuntă cu stil, câteva mii de euro tot veţi cheltui. Dacă vreţi să apelaţi la o firmă de specialitate, înarmaţi-vă cu răbdare şi fiţi pregătiţi să negociaţi pentru orice lucru, oricât de mic. Tarifele practicate de astfel de prestatori de servicii sunt mai tot timpul piperate, însă este, probabil, singura modalitate de a economisi timp în favoarea vostră. Dacă, totuşi, vreţi să vă implicaţi 100% în organizarea nunţii, atunci veţi avea de umblat. Trebuie să vă planificaţi timpul pe zile, săptămâni şi luni, pentru a putea să vă întâlniţi cu oameni din domenii diferite. Totodată, factura la telefon se va mări considerabil.

Cu cât veţi răsfoi mai multe reviste de specialitate, vă veţi informa pe internet şi veţi merge la târguri de nunţi, cu atât veţi şti mai repede ce aveţi de făcut. Costumaţia mirilor, încălţămintea, verighetele sunt lucruri pe care e bine să le rezolvaţi cu câteva luni înainte de eveniment, când ritmul nu devine încă alert. În acest fel, veţi avea timp din belşug să probaţi şi să cumpăraţi ceea ce vă place, fiind siguri că alegerea făcută este cea mai bună.

La fel de importantă este şi alegerea firmei cu care veţi lucra pentru decorarea sălii şi realizarea buchetelor de flori. E nevoie de mai multe întâlniri pentru a vă da seama dacă sunteţi compatibili, în sensul în care ei să înţeleagă ce vă doriţi şi să vă facă cea mai bună ofertă. Dacă nu vă place cum vă tratează, căutaţi în continuare. Gândiţi-vă că succesul zilei nunţii voastre depinde de aceştia, în mare parte, odată contractaţi.

Dacă vreţi să vă ocupaţi singuri de găsirea fotografului, a cameramanului şi a Dj-ului sau a formaţiei, cel mai înţelept este să discutaţi cu aceştia pe baza recomandărilor venite din partea celor care au trecut deja printr-un astfel de eveniment. Consultarea portofoliului, stabilirea unei audiţii în ceea ce priveşte formaţia, precum şi împărtăşirea dorinţelor voastre în legătură cu rezultatul aşteptat, îi vor ajuta pe aceşti oameni în munca lor.

Stabilirea locurilor unde se vor oficia cununia civilă şi cea religioasă trebuie făcută cu cel puţin două luni înainte, pentru că veţi fi trecuţi într-un registru şi programaţi. Pentru ca orele la care vreţi să se desfăşoare ceremoniile să coincidă cu orele libere ale ofiţerului stării civile şi ale preotului, nu trebuie să amânaţi vizita până în ultimul moment.

O parte din bugetul alocat nunţii va fi cheltuit cu mult înaintea evenimentului, pentru plătirea în avans a prestatorilor de serviciu. Practic, după nuntă, veţi avea de achitat în întregime meniurile de la restaurant şi camerele închiriate la un hotel pentru invitaţi.

Etapele de mai sus sunt orientative. Vă veţi convinge singuri, mai ales după nuntă, că fiecare eveniment este diferit şi nu funcţionează după astfel de reţete. După atâta alergătură, probe şi discuţii, nu uitaţi să savuraţi toate aceste momente unice, care uneori vă vor duce în pragul disperării, şi să vă ocupaţi în detaliu de stabilirea locului unde veţi petrece luna de miere. Este la fel de important ce se întâmplă şi după nuntă, dacă nu chiar mai important.

Tendinţe de sezon

Se poartă culorile tari şi cele care contrastează: alb - negru, fucsia - lila. Sunt la modă nunţile tematice. În funcţie de imaginaţia voastră, orice se poate crea. Alegeţi-vă un simbol al nunţii şi puneţi-l în valoare prin cât mai multe elemente.

Dacă doriţi ca buchetul miresei să fie format din flori de sezon, întrebaţi care se menţin neschimbate pe durata unei nopţi întregi. În cazul suprasolicitării unui anumit local, luaţi în discuţie posibilitatea de a organiza nunta într-o zi de duminică, începând cu ora amiezii, sau în aer liber, într-un loc cu multă verdeaţă.

Interesaţi-vă în ce condiţii puteţi organiza cununia civilă şi cea religioasă în acelaşi timp. Este o practică din ce în ce mai întâlnită, deşi nu este încurajată de primării. Voi, însă, beneficiaţi în acest fel de mai mult timp pentru a vă pregăti şi economisiţi bani.

În 2008 se poartă "bio". Puteţi să fiţi la modă şi să veniţi în sprijinul planetei prin folosirea materialelor reciclabile, precum hârtia de la invitaţiile de nuntă. Nunta cu dar sub formă de cadou este o idee bună. Puteţi face o listă în care să notaţi lucrurile pe care v-aţi dori să le primiţi cadou la nunta voastra si eventual magazinul din care vreti sa fie procurate. Lista poate rămâne la părinţi sau fraţi, cu condiţia ca invitaţii să fie anunţaţi de existenţa acestei liste.