Evenimentul Zilei > Social > Cum să-ţi rotunjeşti veniturile de Sărbători
Cum să-ţi rotunjeşti veniturile de Sărbători

Cum să-ţi rotunjeşti veniturile de Sărbători

În această perioadă se găsesc mai multe locuri de muncă sezoniere în hoteluri, restaurante, retail şi curierat, datorită apropierii Crăciunului.

Sărbătorile nu înseamnă doar cheltuieli cu cadourile sau pe vacanţa de Revelion, ci şi posibilitatea de a câştiga ceva bani în plus, mai ales dacă eşti tânăr şi dispus să laşi deoparte câteva ore pe zi din vacanţa de iarnă pentru a munci.
Campaniile de recrutare pentru locurile de muncă sezoniere asociate Sărbătorilor de Iarnă au început încă de prin octombrie-noiembrie, însă chiar şi pe ultima sută de metri mai puteţi găsi un astfel de job.
Locurile de muncă apărute odată cu apropierea Sărbătorilor sunt în restaurante, baruri, hoteluri, retail, adică în hipermarketuri şi supermarketuri, ale căror vânzări cresc semnificativ în preajma Crăciunului şi a sfârşitului de an.
Joburi sezoniere sunt şi în asigurări şi implică vânzarea de poliţe RCA, dar şi în curierat, mai ales că mai toţi jucătorii de pe această piaţă estimează creşterea livrărilor cu cel puţin 10%.
Potrivit Corinei Diaconu, managing director ABC Human Capital, chiar dacă vorbim despre joburi de sezon, majoritatea part-time, ele reprezintă "o posibilă portiţă pentru un job cu normă întreagă", iar angajatorul mulţumit va apela tot la tine data viitoare când va mai avea nevoie de cineva pentru o perioadă scurtă de timp. De la viitorul angajat firmele nu au pretenţii, nu cer studii şi nici nu condiţionează angajarea de cunoaşterea unei limbi străine.
De la Moş Crăciuni la vânzători de brazi
De asemenea, în spiritul Sărbătorilor poţi alege să-l întruchipezi pe Moş Crăciun la diferite petreceri de copii sau chiar la evenimente corporatiste. Pentru un astfel de job ai putea câştiga între 20 şi 25 de lei pe oră, iar dacă rămâi în costumul Moşului opt ore pe zi ai putea obţine 800-900 de lei pe lună.
O firmă din Cluj-Napoca ştie exact cum vrea să fie Moşul de închiriat: "mai în vârstă, cu spirit ludic, carismatic, vesel şi fermecător, cu mult lipici la copii şi calităţi artistice şi teatrale".
Pe site-urile specializate de recrutare veţi găsi din plin oferte de angajare pentru ospătari, chelneri sau bucătari. Pentru astfel de posturi pe site-urile de recrutare aplică zilnic zeci de români, cu toate că salariul lunar nu trece de 700-800 de lei, fiind chiar mai mic dacă se lucrează în regim part-time.
Joburi la supermarket
O altă posibilitate este de a vă angaja la o companie care realizează decoraţiuni, fie că acest lucru presupune amenajarea birourilor, a brazilor sau a clădirilor, mai ales dacă aveţi aptitudini în domeniul tehnic, în design interior sau animaţie.
Afluxul mare de clienţi, dar şi prelungirea programului de lucru al magazinelor fac ca sectoare precum aprovizionarea şi retailul să aibă nevoie de personal suplimentar în această perioadă. Tot specifice acestor săptămâni sunt şi posturile de vânzători de brazi în pieţele de profil.
Şi în comerţ se găsesc destule locuri de muncă sezoniere, atât ca promoteri, cât şi ca vânzători. O mare şansă la angajare o au tinerii, iar cu ceva noroc aceştia şi-ar putea găsi un job permanent. Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital, a precizat că sub 5% din angajaţii sezonieri devin angajaţi permanenţi. Printre cele mai căutate joburi de către tineri sunt cele de hostess şi promoter, unde se poate câştiga chiar şi câteva sute de euro pe lună.

"Un loc de muncă part-time poate fi o portiţă pentru un job full-time.”
Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital

OPORTUNITĂŢI PESTE HOTARE

Ce joburi poţi găsi în străinătate, în această perioadă

În decembrie, agenţiile de recrutare pun la bătaie, în principal, oferte de joburi sezoniere. Potrivit site-ului tjobs.ro, 7.833 de astfel de locuri de muncă sunt diponibile pentru români. Peste o cincime din ofertele aflate pe site, circa 45.000, se află în Marea Britanie.
Dacă vreţi să câşÂ­tigaţi bani rapid şi nu vă deranjează să fiţi plecat de lângă fa­milie o perioadă mai îndelungată, puteţi opta pentru unul din cele 2.640 de joburi vacante pe vase de croazieră.
Englezii, francezii, grecii sau austriecii îi invită la ei de sărbători pe tinerii care vor să lucreze. Joburile disponibile sunt variate: de la animatori şi dansatori în cluburi la vânzători în pieţele de Crăciun, bone sau barmani şi ospătari.
Majoritatea locurilor de muncă sunt pe perioade de cel puţin trei luni. Cele mai multe sunt disponibile în industria hotelieră sau în cele conexe, mai ales că în perioada următoare staţiunile turistice vor fi pline. Un barman câştigă în Cipru între 650 şi 800 de euro pe lună, iar o menajeră la un hotel austriac încasează lunar pestre 800 de euro.
Potrivit studiului "2011 Global Talent Mobility Survey", realizat de către "The Network" împreună cu organizaţia de cercetare olandeză "Intelligence Group", 84% dintre români sunt dispuşi să muncească în străinătate.
Românii vor contracte pe cel puţin cinci ani
Deşi ar opta la orice oră pentru un loc de muncă în afara graniţelor, pentru a avea un nivel de trai mai ridicat, românii îşi doresc să beneficieze de un contract de muncă pe o perioadă mai lungă, joburile sezoniere neîncântându-i foarte tare.
De altfel, dintre cei care nu au nicio problemă cu munca peste hotare, 56% vor un contract care să se întindă pe cel puţin cinci ani. Ţările în care ar dori românii să lucreze nu mai sunt Spania şi Italia, ca până acum, ci Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: