Efectul răcirii organismului după consumul de lichide reci ori îngheţată nu e decât de moment, spun medicii, care recomandă băuturile călduţe.
Atunci când e cald afară, organismul "cere" alimente şi lichide reci, care dau senzaţia de răcire. Astfel de produse pot însă favoriza răcelile, avertizează medicii.
Pentru a vă răcori, medicii recomandă mai degrabă lichidele călduţe, cum ar fi ceaiurile neîndulcite care ajută la hidratarea organismului, fără să aibă efecte adverse.
Băuturile reci consumă energia şi încălzesc
"Cea mai bună soluţie, dar şi măsură de precauţie pentru răceală, este să apelaţi la băuturi calde, pentru că cele reci predispun organismul la un consum de energie care îl fac să se încălzească în timp, senzaţia de răcire fiind doar de moment", explică Bogdan Ioachim, medic nutriţionist.
Dacă însă nu puteţi rezista tentaţiei de a mânca o îngheţată sau de a bea lichide foarte reci, trebuie să limitaţi consumul; pe lângă răceală, există şi riscul de îngrăşare din cauza caloriilor.
"Înainte de a înghiţi îngheţata, ţineţi-o pe limbă până se încălzeşte. Astfel, evitaţi pericolul de a răci. La fel şi lichidele reci trebuie ţinute în gură până se încălzesc şi abia după acea le puteţi înghiţi", recomandă medicul de familie Remus Lupu.
De ce ne îmbolnăvim de la alimente reci
Toate lichidele şi alimentele reci cauzează vasoconstricţie (îngustare a calibrului vaselor de sânge, prin contracţia musculaturii pe reţilor) pe unde trec, scăzând aportul de sânge, ceea ce face ca oxigenarea căilor respiratorii să fie deficitară. Acest lucru predispune organismul la răceli, explică medicii.
"Existenţa unei cantităţi mai mici de sânge înseamnă mai puţin oxigen, iar mucoasele căilor respiratorii superioare sunt hipooxigenate, ceea ce le face mai predispuse la atacurile factorilor patogeni care produc răceala", explică medicul de familie Remus Lupu.
Pe lângă alimente sau băuturi reci şi curentul poate scădea rezistenţa organismului. Răceala devine posibilă dacă intrăm în contact cu un microb (virus sau bacterie). Cei mai predispuşi sunt copiii.
Drept urmare, specialiştii susţin că persoanele sensibile nu ar trebui să mănânce deloc îngheţată şi nici să bea sucuri reci, iar asta mai ales vara.
Soluţii sănătoase de răcorire: ceaiuri, apă, sucuri de fructe
În perioada caldă, specialiştii vă recomandă să beţi apă plată, minerală, ceaiuri - în special neîndulcite (verde, de fructe, de iasomie, de tei) -, sau sucuri de fructe făcute în casă, dar nu mai mult de două pahare zilnic, întrucât au multe calorii.
"Este de preferat mai degrabă să mâncaţi fructe decât să beţi sucul din ele, pentru că prin stoarcere se pierd fibre şi alte substanţe benefice pentru organism. Pentru a vă răcori organismul mai puteţi apela şi la fructe, legume şi lactate în diferite combinaţii (salate sau fructe cu iaurt)", este recomandarea făcută de medicul nutriţionist Bogdan Ioachim. "Ca să nu răciţi, înainte de a înghiţi îngheţata, ţineţi-o pe limbă până se încălzeşte. Şi lichidele reci trebuie ţinute în gură." REMUS LUPU, medic de familie