Mucegaiul se poate dezvolta în borcanele cu gem dulceață, zacuscă. De asemenea, sporii pot ajunge în sticlele de siropuri preparate în casă. De altfel, așa-numita „floare” formată în borcanul cu murături le poate da mari bătăi de cap gospodinelor. În plus, legumele în saramură se pot înmuia ușor. Există câteva metode prin care poți evita aceste neplăceri.
Murături perfecte pentru iarnă. Cu se pot păstra tari
Murăturile tari și crocante pot completa cu succes o masă copioasă. Fie că alegi să le savurezi alături de tocănițe, iahnie de fasole sau piure de cartofi cu friptură, acestea sunt considerate probiotice naturale. Pe lângă gust, legumele în saramură au un rol esențial în ceea ce privește reglarea digestiei.
Multe gospodine se tem că acestea se pot înmuia sau că zeama se poate tulbura. Astfel, aspectul murăturilor nu va mai la fel, iar gustul se va schimba complet.
Saramura, esențială pentru ca acestea să își păstreze aspectul
În multe zone din România, zeama pentru murături are la bază doar apa și sarea. În Ardeal și Banat, gospodinele prepară o zeamă dulce-acrișoară pentru aceste delicii. Acestea folosesc oțet, zahăr, boabe de piper și hrean.
Puține persoane știu că o cantitate mai mare de hrean adăugat în borcanele cu murături le vor menține tari pe parcursul iernii.
Ce tip de sare ar trebui să folosești
Pe piață poți găsi numeroase tipuri de sare, însă nu toate sunt recomandate pentru prepararea acriturilor delicioase. Dacă optezi pentru sarea fină și iodată, legumele se vor înmuia în doar câteva zile. Este indicat să folosești doar sarea grunjoasă și să acorzi atenție cantității adaugate însaramură.
În plus, sterilizarea borcanelor este la fel de importantă. Dacă în bunicile introduceau borcanele la cuptor, în zilele noastre, procesul este mai rapid. Acestea pot fi introduse în mașina de spălat vase pe un program scurt.