Cum să obţii 5.500 de lei de la stat dacă ai rămas fără job

Cum să obţii 5.500 de lei de la stat dacă ai rămas fără job

Românii care au îngroşat rândurile şomerilor după ce firmele la care lucrau au dat faliment îşi pot recupera de la buget o parte dintre salariile şi plăţile compensatorii neachitate.

Românii care au îngroşat rândurile şomerilor după ce companiile la care lucrau au dat faliment pot cere statului să le achite cel puţin o parte dintre salariile sau plăţile compensatorii neplătite de angajatori, în cuantum de maximum 5.500 de lei (trei salarii medii pe economie).

Asta, fără să mai aştepte o decizie a instanţei privind modul în care ar trebui să fie împărţite creanţele firmei, după cum au explicat specialişti ai Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM).

Potrivit acestora, oamenii sunt cu atât mai îndreptăţiţi să facă toate demersurile pentru a-şi recupera aceste drepturi, cu cât un astfel de proces (de intrare în insolvenţă a unei firme, la finalul căruia se pot obţine banii restanţi) durează, în medie, unu-doi ani.

În plus, specialiştii îi îndeamnă pe şomeri să nu se lase intimidaţi de reprezentanţii firmelor lichidatoare care se ocupă de dosarul de insolvenţă şi să depună cererile pentru a beneficia mai repede de bani.

Solicitările, soluţionate în maximum 45 de zile

Concret, potrivit legii, drepturile restante pot fi obţinute de foştii angajaţi din fondul de garantare a creanţelor salariale, creat de stat în 2007 şi la care fiecare patron contribuie lunar cu 0,25% din suma reprezentată de cheltuielile salariale. Principala condiţie este ca angajatorul să fi intrat în procedura de insolvenţă, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi să fi fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare a firmei.

Însă, din fond nu se pot deconta mai mult de trei salarii medii pe economie, pentru fiecare angajat. Actul normativ, care a fost cerut de Uniunea Europeană şi de Organizaţia Internaţională a Muncii, prevede că din acest fond public se pot plăti doar creanţele salariale contabilizate cu maximum trei luni înainte de depunerea cererii. Aşadar, susţin specialiştii, este indicat ca şomerii aflaţi în această situaţie să se grăbească să depună cererile.

Practic, fondul acoperă salariile restante, compensaţiile băneşti datorate de angajator pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi în ultimul an de muncă, plăţile compensatorii prevăzute în contractele colective, dar şi indemnizaţiile pen tru accidentele de muncă, pentru bolile profesionale sau pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Cererea - care se soluţionează, în maximum 45 de zile -, poate fi depusă la agenţia de ocupare din judeţul unde fostul angajat îşi are domiciliul, fie de acesta din urmă, fie de un reprezentant al său, fie de angajatori, prin lichidator. Solicitarea trebuie să fie însoţită şi de acte care să dovedească starea de in sol venţă a firmei, creanţele salariale, salariile plătite, orele lucrate sau concediile din ultimele trei luni. 

Ne puteți urmări și pe Google News