Independenţa financiară face toţi banii. Cum să nu munceşti doar pentru cash

Independenţa financiară face toţi banii. Cum să nu munceşti doar pentru cash

Prea puţini oameni investesc în prezent pentru a avea o bătrâneţe liniştită. Unul dintre motive este că aceştia îşi imaginează cu greu cum va fi peste 30 de ani, când vor avea mult mai puţină energie pentru a munci, când nevoia de confort creşte exponenţial, iar banii din pensie sunt, în cele mai multe cazuri, mult prea puţini.

O strategie de economisire şi investiţii disciplinată şi prudentă poate asigura, în timp, o sursă de venituri constantă şi consistentă pentru o persoană trecută de prima tinereţe. Săracii muncesc pentru bani, bogaţii muncesc pentru a învăţa

Unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să nu investească este că nu cred în capacitatea lor de a înţelege mecanismele economice în general şi cele ale burselor în particular, potrivit investopedia.com.

De multe ori, acest motiv nu este unul real. Lipsa de cunoaştere poate fi depăşită prin auto-educare temeinică practicată în ani de zile. Există multe cursuri de educaţie financiară organizate de instituţii de învăţământ, companii sau de către organizaţii non-profit. De asemenea, există multe cărţi pentru cei ce vor să devină investitori care te pot învăţa chiar mai mult de atât.

Una din aceste cărţi este "Rich Dad, Poor Dad" (2000),de Robert Kiyosaki, considerată foarte importantă pentru un investitor aflat la început de drum. Potrivit lui Kiyosaki, oamenii săraci sau cei aflaţi în clasa de mijloc muncesc în primul rând pentru bani, dar oamenii bogaţi muncesc în principal pentru a învăţa mereu lucruri noi, a-şi însuşi noi abilităţi şi a-şi crea noi relaţii şi conexiuni.

În plus, autorul atrage atenţia că sistemul de învăţământ, deşi te ajută să-ţi creezi o educaţie solidă, îţi poate induce şi ideea de a munci din greu toată viaţa fără a dobândi independenţa financiară. Astfel, şcoala nu te învaţă să faci suficient de mulţi bani pentru a deveni independent. În acest punct intervine fiecare om în parte care trebuie să se auto-educe în acest sens.

Cine se scoală de dimineaţă...

Cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Ai mai mult timp să experimentezi, să greşeşti şi să înveţi să devii independent financiar înainte de a ieşi la pensie. Cel mai bine este să începi să economiseşti o sumă, oricât de mică, de îndată ce începi să munceşti. Există opţiunea de a stabili cu banca la care ai cont să-ţi retragă automat, lunar, o mică sumă din salariul încasat. Poţi negocia cu unele bănci chiar o dobândă mai mare, cu promisiunea de a nu te atinge de suma respectivă un număr de ani. De asemenea, poţi apela şi la un fond privat de pensii, dacă acesta este mai profitabil.  

Cu cât începi mai devreme, cu atât suma acumulată va fi mai mare. În plus, când eşti tânăr, nu ai prea multe obligaţii financiare. Astfel, dacă eşti dispus să rişti mai mult, poţi aloca sume mai mari de bani pentru investiţii cu un grad mai ridicat de risc, cum sunt pieţele de acţiuni, dar care au un câştig potenţial mai mare. În acest caz, este recomandat să cumperi acţiuni la companii mari, renumite, care sunt de mulţi ani pe piaţă şi au o reputaţie extrem de solidă pe plan mondial.

Printre cele mai apreciate branduri pe plan mondial se numără Coca-Cola, Microsoft, Google, Sony sau Apple, companii care au avut creşteri constante pe bursă de-a lungul anilor, în ciuda crizelor financiare. De exemplu, o acţiune Coca-Cola costa, în 2002, în jur de 45 de dolari. Acum, după 10 ani, se apropie de 70 de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 8% pe an.  

Ca un exemplu al avantajului de a începe devreme să economiseşti, să presupunem că pui lunar 200 de dolari într-un cont în care ai o dobândă de 7% anual. În 30 de ani vei avea aproape 245.000 de dolari, iar în 40 de ani vei strânge o avere, aproape 525.000 de dolari.

Marea diversificare

Este întotdeauna bine să nu pui toate ouăle într-un coş. Prin urmare, pe bursă, investeşte în mai multe tipuri de acţiuni. Este recomandabil să ai acţiuni care nu cresc spectaculos, dar sunt considerate sigure şi oferă dividende, acţiuni cu potenţial semnificativ de creştere pe termen lung şi acţiuni cu potenţial mare de creştere, dar care prezintă riscuri majore.

Nu este recomandat să pui mai mult de 5% din suma alocată pentru investiţii pe o singură acţiune. Astfel, dacă una dintre investiţii nu merge bine, portofoliul în ansamblul lui nu va fi afectat. Pe lângă acţiuni, şi achiziţia de obligaţiuni guvernamentale poate reprezenta o bună metodă de diversificare.

Disciplină şi continuitate

Există o vorbă: banii vin acolo unde se simt în siguranţă. Prin urmare, este bine să fii disciplinat şi constant în deciziile tale şi în procesul de învaţare, indiferent dacă vrei să urmezi o carieră sau să investeşti pe bursă. Evident, în cazul în care îţi pierzi slujba, te vei concentra să găseşti altceva, poate mai bun. Odată ce te-ai stabilizat nu uita însă de planul de a deveni independent financiar.

Totodată, fii atent la taxe. Studiază atent metodele prin care poţi obţine reduceri la plata taxelor sau prin care poţi face cheltuieli deductibile. Guvernul nu are niciun interes să te înveţe cum să contribui mai puţin la bugetul de stat.

Ca o concluzie, nu uita: mereu ai câte ceva de învăţat. Chiar dacă devii expert în investiţii, ţine minte că eşti doar o piesă dintr-un uriaş puzzle.

Ne puteți urmări și pe Google News