Cum să nu mai trăiești în conformitate cu setările altora și să reușești în viață

Sursa: Dreamstime.com

Nu poți să-ți ignori propriile dorințe. Acest lucru duce la consecințe negative. Cum ne influențează atitudinile altora și de ce este atât de important să înveți cum să faci propria alegere, 7 întrebări pentru un psiholog.

1.De ce ne este mai ușor să luăm decizii bazate pe părerea altcuiva decât pe a noastră?

Uneori mutarea în alt oraș sau schimbarea profesiei poate fi un adevărat punct de cotitură. Prin urmare, este atât de important să alegi pe baza propriilor sentimente și să-ți asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai făcut.

Dar, nu este întotdeauna așa: câteodată rudele sau societatea „fac o alegere” pentru noi. Aceasta este o cale ușoară, dar duce la consecințe nefaste. De obicei, atunci când ia o decizie, o persoană caută sprijinul societății. Rareori crede în sine. Există o cale directă, ușoară pe care o aleg majoritatea oamenilor: studiile la universitate, căsătoria, copiii, o carieră și o vacanță all-inclusive la mare o dată pe an. Un șablon convenabil, unde nu există loc pentru improvizare. De ce sa-ți faci dușmani confruntându-i pe toți? E mai sigur să trăiești după calapodul altora. Chiar dacă nu ne place, ducem lupte interioare, dar cine le vede?

Însă până la urmă, personalitatea se dezvăluie mai profund atunci când luăm decizii cu care suntem împăcați și în care credem cu convingere. Iar teama de a greși nu trebuie să fie un impediment. O astfel de alegere este întotdeauna individuală și nu depinde de recomandări.

2.Ce determină calea pe care o alege o persoană?

Un rol important îl au atitudinile pe care părinții noștri ni le insuflă încă din copilărie. Se întâmplă adesea ca vechile credințe și stereotipuri să continue să ne influențeze viața de adult. De exemplu, mama sau bunica spuneau constant că banii mulți sunt un rău. Este imposibil să îi câștigi cinstit și toți oamenii bogați au comis ilegalități. În viitor, astfel de gânduri sunt fixate și au un impact asupra mentalității noastre.

Până acum, mulți nu încearcau să-l înțeleagă pe copil și să-l direcționeze spre punctul în care potențialul unei persoane va putea fi fructificat. Și tot ceea ce este prevăzut inițial cedează loc la „necesarul și utilul” din punctul de vedere al societății.

3.De ce se întâmplă acest lucru, deoarece pare logic să-ți alegi propriul drum și să-l urmezi?

Nimeni nu poate garanta că un copil va deveni un pictor sau un artist cu renume mondial. Este mai bine să nu-ți asumi riscuri și să găsești ceva de accesibil și stabil: un inginer, un profesor sau un asistent de laborator într-o clinică.

4.Este posibil să influențezi cumva acest lucru la vârsta adultă?

Da, din fericire, orice setări pot fi modificate sau corectate. Este important doar să înțelegeți originile problemei și cum să le faceți față. Cu toate acestea, nu totul este atât de simplu, pentru că organismul încearcă să reziste oricăror schimbări. El minimizează pierderea de energie. Acest lucru este valabil atât pentru activitatea fizică, cât și pentru cea mentală. Chiar și în repaus, creierul cheltuiește aproximativ 20% din energia totală. Dacă trebuie să te concentrezi sau să faci o muncă mentală complexă, consumul de energie crește. Pentru a reduce eventualele pierderi, creierul inteligent construiește anumite conexiuni și își ajustează activitatea la algoritmii pregătiți.

În practică arată așa. Prima dată când mergi pe un traseu nou, privind în jur memorând detalii. Informațiile sunt reținute și, în timp, se petrece mai puțin timp pe drum. După șase luni de plimbări constante, vei trece de la punctul A la punctul B aproape cu ochii închiși. Algoritmii funcționează aproape impecabil pe exemple simple: nu poți atinge lucrurile fierbinți — altfel vei arde, înainte de a ieși din casă trebuie să închizi ferestrele și ușile și așa mai departe.

Dar nu totul este liniar în viață. Și odată „înregistrate” informațiile pot deveni nu o soluție, ci o sursă a unei probleme.

5.De ce să vă păstrați vechile obiceiuri și atitudini?

Schimbarea pare a fi ceva simplu doar în filme și cărți, unde eroina intenționează să înceapă o nouă viață. Și începe să funcționeze în siguranță, fără nicio remușcare.

În realitate, creierul va sabota obiceiuri proaspete și de fiecare dată „sugerează” soluții deja familiare. Dacă totul a funcționat data trecută, de ce să schimbi ceva?

Să ne întoarcem la mentalitatea că banii mulți nu vor duce la nimic bun. La vârsta adultă, se formează un obicei pentru a economisi . Când o persoană decide să-și mărească veniturile și să câștige mai mult, în creier se declanșează o alarmă condiționată: „au venit banii, trebuie să scapi de ei.”

O astfel de problemă nu poate fi rezolvată printr-un efort de voință, trebuie să mergeți mai adânc, în subconștient.

6.Ce se întâmplă dacă nu lucrați cu setările?

Viața conform atitudinilor altora duce adesea la faptul că o persoană începe să trăiască o experiență care nu este a lui, să renunțe la propriile dorințe. În rezolvarea problemelor, se bazează pe circumstanțe și indicii externe. În timp, pur și simplu încetează să se audă, începe să experimenteze o tensiune puternică, care nu face decât să crească.

În condiții de stres constant, creierul funcționează la frecvențe beta. În starea sa normală, funcționează la frecvențe alfa, care e „responsabilă” de creativitate și relaxare. Dacă este necesar, trece la frecvențele beta și revine atunci când situația din jur se stabilizează.

Dar viața într-un stres emoțional puternic dezactivează capacitatea de a trece de la o frecvență la alta. Creierul funcționează numai la frecvențe beta de cele mai multe ori. Acest lucru este un foarte mare consumator de energie pentru organism: forțele se epuizează rapid, până la sfârșitul zilei se instalează oboseala și apatia.

 7.Ce practici ajută la comutarea creierului la frecvențele potrivite?

Uneori, într-o stare de criză profundă, poate veni în minte o decizie aparent neașteptată de a schia sau de a merge la cursuri de design. Foarte posibil, aceasta este calea ta.

Cât de curând va veni schimbarea? Rezultatele depind direct de conștientizarea și dorința noastră de a lucra cu noi înșine. Uneori este nevoie de doar 21 de zile pentru a stabili un nou obicei, alteori durează câteva luni sau ani. Principalul lucru este să continui pe drumul ales.