Cum să îți dai seama dacă bijuteria cumpărată este autentică

Bijuterii. Sursa foto: dreamstime.com

Nu toată lumea are bani în orice clipă, pentru a se folosi de aceștia după bunul plac. Există momente când trebuie să ne îndreptăm atenția către alte lucruri de valoare pe care le avem, pentru a ne suplimenta veniturile sau pentru a trece cu brio printr-o situație în care ne sunt necesari bani.

Acest lucru este vechi de când a apărut civilizația. Oamenii, în situații limită, au căutat să ofere la schimb, pentru bani, ce aveau mai prețios prin casă, pentru a trece prin acele vremuri tulburi.

Operele de artă, argintăria, bijuteriile sunt cele mai cunoscute obiecte ce pot fi valorificate în orice moment. Desigur, pentru a obține anumite sume de bani, acestea trebuie să aibă o anumită greutate financiară.

Dacă este să ne aducem aminte, din cărți sau în filme, de câte ori era o situație de criză, un război sau cineva era nevoit să fugă, acesta lua însă cu el ceea ce îi era mai la îndemână, mai ușor.

De aceea, bijuteriile sunt bunurile cele mai convenabile pentru a fi oferite la schimb în situații neplăcute. Totuși, acestea nu sunt doar obiecte pentru zilele negre. Investiția în bijuterii autentice are o mulțime de beneficii, chiar și aceea de a avea o piesă deosebită în posesie, pe care să o purtăm atunci când situația o cere.

O bijuterie autentică, realizată cu măiestrie, din materiale prețioase, poate, așadar, reprezenta o investiție valoroasă pe termen lung. Unii au asemenea piese primite din generație în generație, alții, în momentul în care situația financiară este una bună, își permit să achiziționeze câte o podoabă de valoare deosebită.

De ce să investești în bijuterii autentice

Nu încape nicio îndoială că bijuteriile nu mai sunt atât de greu de procurat, așa cum se întâmpla cu ceva timp în urmă. Acum, oricine deține o anumită sumă de bani, poate cumpăra podoabe.

Cele din aur sau platină sunt, de obicei, cele mai prețioase, însă și cele din argint pot fi o investiție dacă îndeplinesc anumite criterii. Bijuteriile autentice, în special cele realizate din metalele prețioase pe care le-am menționat mai sus, au tendința de a-și menține sau chiar crește valoarea în timp.

În timp ce moda se mai schimbă, valoarea metalului prețios, a pietrelor prețioase rămâne constantă sau poate crește în funcție de cerere sau ofertă. Mai mult, dacă aceste piese aparțin unor case de bijuterii cunoscute, ai o mina de aur.

Prin servicii de evaluare bijuterii, poți obține oricând un preț foarte bun pentru ele, corect, mai ales dacă mergi într-un loc sigur, autorizat. Aceste piese prețioase autentice au adesea o valoare sentimentală. În unele situații, ele pot să devină obiecte de patrimoniu care să fie transmise din generație în generație.

Investiția în astfel de bijuterii poate fi cât se poate de importantă pentru urmași. De aceea, podoabele care au autenticitate pot fi considerate o formă de investiție tangibilă, chiar și o modalitate inedită de diversitate în portofoliul tău de investiții.

Ar trebui să știi că multe alte forme de investiții, cum ar fi acțiunile sau imobiliarele, pot fluctua în valoare. În schimb, bijuteriile autentice oferă o modalitate stabilă de a-ți diversifică investițiile.

Așa cum am specificat în primul paragraf, spre deosebire de alte investiții tangibile, cum ar fi operele de artă sau imobilele, bijuteriile autentice sunt relativ ușor de transportat, pot fi purtate în fiecare zi, pot deveni o parte din personalitatea noastră.

Astfel, acestea nu sunt doar o investiție financiară, ci și o expresie a frumuseți în viața noastră cotidiană.

Autentice sau fake ?!

Nu toată lumea se pricepe la bijuterii. Iar dacă ne gândim la tehnologiile din ziua de azi, este foarte greu să-ți dai seama ce bijuterie este autentică și care este un fals grosolan. Desigur, un ochi atent, își va da seama, dar nu toți suntem gata să recunoaștem semnele falsului.

Așa că, ar trebui să învățăm cum să ne dăm seama de cât de autentice sunt acestea. Pentru a verifică valoarea adevărată a unei bijuterii este să te informezi despre brand sau producătorul ei.

Casele recunoscute, de renume au adesea proceduri stricte de calitate, de autentificare, oferind de cele mai multe ori certificate de autenticitate. Piesele autentice sunt realizate din materiale de înaltă calitate, cum ar fi aurul care poate fi de 14, 18 de 24 de karate sau argintul 925 sterling.

De asemenea, ele pot avea gravate marcaje de calitate sau marca producătorului pe partea din interior sau pe închizătoare. Verifică aceste detalii pentru a determina autenticitatea bijuteriei.

Fără ele, este puțin probabil ca ele să fie valoroase. Desigur, dacă vorbim de piese foarte vechi, care au câteva sute de ani, este posibil să nu găsești aceste marcaje. Doar un evaluator te-ar putea ajută în acest sens.

Caută semne de uzură, fii atent la imperfecțiuni. Aceste detalii minore de uzură, sunt adesea rezultatul procesului manual de producție sau pot fi obținute prin purtare.

În schimb, bijuteriile false pot părea prea perfecte sau lipsite de imperfecțiuni, ceea ce în cazul materialelor prețioase arareori este posibil, mai ales dacă cumperi o piese la mâna a doua.

Dacă nu ești sigur de autenticitatea unei bijuterii, poți apela la un expert în bijuterii, care să evalueze metalul. De asemenea, un gemolog va putea verifica autenticitatea, precum și valoarea acesteia.

Aceștia sunt oameni care au studiat îndelung aceste lucruri, având cunoștințe specializate, precum și instrumentele necesare pentru a identifica bijuteriile autentice. Și în condițiile în care prețul unei bijuterii pare prea bun pentru a fi adevărat, este posibil să fie vorba despre un fals.

Să nu mai amintim de faptul ca este important să cunoști proveniența bijuteriei, să eviți achizițiile din surse neautorizate sau neîncredere dacă dorești ca investiția ta să fie una care să merite.