Cum să înșeli vigilența polițiștilor de frontieră europeni. Ghid practic pentru agenții CIA, divulgat de Wikileaks

Cum să înșeli vigilența polițiștilor de frontieră europeni. Ghid practic pentru agenții CIA, divulgat de Wikileaks

Site-ul Wikileaks a divulgat ieri două manuale destinate agenților CIA care operează în Europa și care conțin instrucțiuni despre modul în care să reacționeze la un control de securitate făcut la frontierele țărilor europene pentru a nu-și dezvălui identitatea dublă.

Ambele manuale sunt marcate cu inscripția „Noforn” (no foreingers), adică nu pot fi puse la dispoziția serviciilor secrete din țările aliate. Primul ghid – Surviving Secondary – a fost întocmit în 2011 și detaliază tipurile de reacții și replici pe care agentul trebuie să le dea în cazul unui control suplimentar la un post de frontieră.

Al doilea manual – Schengen Overview – a fost scris în 2012 și explică riscurile la care sunt expuși agenții în cazul unor controale electronice de securitate, precum cele prin intermediul sistemului Visa Information System.

Cel mai bun mod de a nu atrage atenția asupra ta este să ai o versiune plauzibilă, bine repetată și argumentată, scrie într-unul din manuale. Unul din texte dă exemplul real al unui agent care a fost tras deoparte de polițiștii de frontieră dintr-unul din aerporturile europene după ce pe geanta sa au fost descoperite urme de explozibil. Agentul i-a păcălit pe polițiști după ce le-a spus că participase la un curs de luptă împotriva terorismului în SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pregătiți-vă un profil dublu realist, fiți pregătiți mental și evitați să purtați asupra voastră dizpozitive electronice care vă pot da de gol identitatea, mai scrie în cele două manuale. Agenții trebuie să evite să își muște buzele, să nu ofere prea multe informații de bună voie, să nu transpire și să nu rostească exclamații de genul „mă jur pe Dumnezeu”, sunt alte instrucțiuni.

„Schengen Overview” trece în revistă sistemele electronice de securitate implementate în diferite țări europene, dar, cu o singură excepție, aceste sisteme nu sunt menite să servească acțiunilor de contraspionaj. Excepția este Sistemul Intrare/Ieșire (Entry/Exit System – EES) care din 2015 va deveni unul complex și poate prezenta riscuri agenților.

EES înregistrează orice detalii – data și locul intrării și ieșirii - despre persoanele din afara spațiului comunitar, inclusiv pentru cei care nu au nevoie de viză pentru a intra în UE. „Comisia Europeană intenționează să ceară date biometrice la prima intrare în Spațiul Schengen ceea ce prezintă un risc sporit pentru identitatea tuturor cetățenilor SUA”, avertizează textul.