Cum să faci un miliard: lecţia Topului Forbes

Cum să faci un miliard: lecţia Topului Forbes

Românul Frank Timiş a intrat, în acest an, pentru prima oară în clasamentul mondial al bogaţilor.

Topul pentru acest an al revistei americane "Forbes" este condus, ca şi în 2010, de Carlos Slim Helu, cu o avere estimată la 74 de miliarde de dolari, acesta fiind secondat de Bill Gates (56 de miliarde de dolari) şi de Warren Buffet (50 de miliarde de dolari). Frank Timiş este miliardarul român prezent în premieră într-un top Forbes. Românul ocupă în clasamentul din acest an locul 1.057, averea sa fiind estimată la 1,1 miliarde de dolari.

"Miliardarul a debutat în acest top datorită participaţiilor detinute în trei companii publice: African Minerals, African Petroleum Corp. şi International Petroleum, care extrag petrol şi gaz în estul Kazahstanului", scrie în prezentarea sa din topul Forbes.

Un an de investiţii în retail pentru Dinu Patriciu

Cu o avere dublă, Dinu Patriciu este cel mai bogat român, conform topului Forbes 2011. Acesta ocupă poziţia 540, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari. Anul trecut, miliardarul s-a clasat pe locul 437 în top, cu o avere similară. De la un an la altul, Patriciu a folosit banii din vânzarea companiei Rompetrol către compania cazahă KazMunaiGaz pentru a se extinde în domeniile energie, real-estate şi retail.

Totodată, prin intermediul companiei Marexin, pe care o deţine, se pregăteşte să investească aproape 1 miliard de dolari pentru explorări de gaze şi petroliere în Marea Neagră.

"Anul trecut a dezvoltat lanţul de magazine Mic.ro, iar în luna august a cumpărat lanţul de hipermarketuri Minimax. În primăvara trecută a înfiinţat Bet- Cafe, o agenţie de pariuri sportive", scrie în "Forbes".

Patriciu şi Frank Timiş sunt singurii români din top.

Cum au făcut tinerii din Forbes primul miliard

Cei mai tineri 20 de miliardari din top nu au împlinit încă 40 de ani. Cel mai vârstnic dintre aceştia are 37 de ani, conform unei statistici "Forbes". Majoritatea s-au îmbogăţit prin propriile eforturi, deci nu cu ajutorul moştenirilor. Secretul celor mai multe averi: un proiect în on-line.

Cel mai cunoscut dintre tinerii bogaţi ai lumii este creatorul Facebook, Mark Zuckerberg (13,5 miliarde de dolari), în vârstă de 26 de ani. El este cu doar opt zile mai mare decât cofondatorul Facebook, Dustin Moskovitz (2,7 miliarde de dolari), cel mai tânăr din top. Acestora li se alătură Eduardo Saverin şi Sean Parker (ambii cu o avere de câte 1,6 miliarde dolari), dobândită tot prin intermediul site-ului de socializare.

Şi Google a generat miliardarii săi: Sergey Brin, cofondatorul Google, cu avere estimată la 19,8 milarde dolari, la 37 de ani. On-line-ul a fost formula de îmbogăţire şi pentru asiatici. Yoshikazu Tanaka, fondatorul Gree, cel mai mare site japonez de socializare, este unul dintre cei mai tineri 20 de miliardari din top cu o avere de 2,2 miliarde de dolari la 34 ani. Miliardarul a lucrat iniţial la Sony, iar apoi pentru un site de comerţ on-line.

Un alt japonez, Yusaku Maezawa, a dobândit o avere de 1 miliard de dolari prin intermediul site-ului de comerţ on-line Zozotown, conceput ca un mall virtual. Fondurile de investiţii, abilităţile de management, le-au adus lui John Arnold (SUA) şi, respectiv, Fang Wei (China), averi impresionante, în timp ce pentru ucrainenii Oleg Bakhmatyuk şi Andrey Verevskiy formula îmbogăţirii au fost afacerile cu agricultură şi în domeniul zootehnic.

AVERI URIAŞE

Top 10 Forbes

1 Carlos Slim Helu (74 miliarde $) 2 Bill Gates (56 miliarde $) 3 Warren Buffett (50 miliarde $) 4 Bernard Arnault (41 miliarde $) 5 Larry Ellison (39,5 miliarde $) 6 Lakshmi Mittal (31,1 miliarde $) 7 Amancio Ortega (31 miliarde $) 8 Eike Batista (30 miliarde $) 9 Mukesh Ambani (27 miliarde $) 10 Christy Walton (26,5 miliarde $)