Câteva sute de români pot urma cursuri gratuite de advocacy, iar la finalul celor două cicluri de formare vor obţine un certificat de competenţe.
Un număr de 800 de români pot deveni primii lobby-işti cu certificat, în cadrul unui proiect derulat de Academia de Advocacy din Timişoara. Cursurilesunt gratuite şi se vor derula în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Prima serie a avut loc la Cluj luna trecută, altă serie va începe pe 9 mai la Târgu-Mureş, iar la Timişoara s-au deschis înscrierile pentru cursul ce va alea loc la sfârşitul lunii.
Referitor la celelalte regiuni, programul înscrierilor şi al cursurilor va fi postat pe www.implicat.info.
100 de locuri la Timişoara
Participanţii vor parcurge un program de formare compus din două cicluri. Primul constă întrun training de cinci zile, urmat de trei luni de practică, cu asistenţă din partea specialiştilor im plicaţi în proiect. La finalul ciclului, va avea loc evaluarea şi acordarea certificatului UECNCFPA. Ciclul al doilea constă într-un alt training de cinci zile şi se va finaliza cu un examen şi o evaluare de competenţe pentru diploma de lobbyist.
"E nevoie de formarea unei mase critice de specialişti, din rândul societăţii civile, care să stăpânească tehnici şi mecanisme profesionale de intervenţie în dialogul social, care să cunoască modalităţile legale de acces şi participare în procesul public decizional, respectiv care să poată susţine argumentat poziţia celor pe care îi reprezintă în negocierile cu reprezentanţii decidenţilor politici. Va exista o reţea naţională de lobby-işti şi persoane formate în advocacy care va putea genera schimbare", explică Radu Nicosevici, liderul echipei de proiect şi preşedinte al Academiei de Advocacy.
La Timişoara, înscrierile pentru cele 100 de locuri disponibile au început deja şi se vor încheia pe 12 mai.
Alţi 700 de experţi în lobby vor fi pregătiţi în celelalte regiuni ale României până în 2013, perioadă în care academia desfăşoară proiectul "Partener activ şi implicat", finanţat din fonduri europene.