Cum să circuli în siguranţă pe ninsoare şi viscol

Cum să circuli în siguranţă pe ninsoare şi viscol

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că maşina este dotată corespunzător rulării pe drumuri acoperite de zăpadă sau gheaţă. Fiţi atenţi la trafic, nu frânaţi brusc şi circulaţi cu viteză mică.

Iarna a pus stăpânire pe ţară, iar vremea nu dă semne că s-ar îmbunătăţi. În ciuda zăpezii şi a viscolului, nu înseamnă că trebuie să vă lăsaţi maşina acasă. Deoarece traficul se desfăşoară cu greutate, trebuie să vă înarmaţi şi cu răbdare atunci când plecaţi la drum.

Anvelopele de iarnă, lanţurile, lopata, peria de zăpadă şi răzuitorul de parbriz nu trebuie să vă lipsească. Dacă este absolut necesar să plecați la drum, nu ar strica să aveţi în portbagaj şi un sac de nisip.

Poliţia Rutieră sfătuieşte şoferii ca, pe timp de iarnă, să aibă ceva mai mult combustibil în rezervor. De preferat ar fi să ajungeţi la o benzinărie pentru a alimenta când mai aveţi un sfert de rezervor plin. Nu este niciun secret că în benzină este şi apă, care rămâne pe fundul rezervorului. Dacă aşteptaţi ca becul să se aprindă înainte de a opri la o benzinărie, s-ar putea să îngheţe pe timpul nopţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De cu seara, asiguraţi-vă că nu lăsaţi frâna de mână trasă, deoarece umezeala din timpul zilei pe etriere poate îngheţa noaptea. Dacă tot suntem la acest capitol, pentru a evita ca ştergătoarele să îngheţe peste noapte şi să se lipească de parbriz, ar fi bine să le ridicaţi.

La ce să fii atent înainte de a ieşi din parcare

Înainte de a vă scoate autoturismul din parcare, verificaţi nivelul antigelului din instalaţia de răcire, mai ales dacă peste noapte temperaturile au coborât sub 0 grade. Tot înainte de a băga cheia în contact, asiguraţi-vă că aveţi lichid de parbriz care rezistă şi la -20 sau chiar -30 de grade, curăţaţi oglinzile laterale, parbrizul şi geamul din spate. Asiguraţi-vă că sistemul de climatizare şi dezaburire funcţionează.

În cazul în care nu aţi folosit maşina timp de mai multe zile, ar fi bine ca înainte de a porni la drum să verificaţi bateria. Dacă martorul bateriei nu este pe verde, aveţi două soluţii: o încărcaţi la redresor sau cumpăraţi una nouă. În ambele situaţii, trebuie să vă asiguraţi că alternatorul încarcă aşa cum trebuie, potrivit recomandărilor 4tunning.ro.

Reguli de urmat pe drum

Poliţia rutieră recomandă şoferilor să nu circule cu o viteză mai mare de 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora. De asemenea, în condiţiile unui carosabil acoperit cu gheaţă sau zăpadă, este recomandat să nu frânaţi şi să nu viraţi brusc, iar atunci când o faceţi, să folosiţi cu precădere frâna de motor.

În cazul în care vizibilitatea este scăzută din cauza ninsorii abundente sau a viscolului, este bine să circulaţi cu farurile aprinse şi în oraş şi să puneţi în funcţiune şi proiectoarele de ceaţă.

De asemenea, este esenţial să păstrați o distanţă mai mare faţă de maşina din faţă, pentru ca, în caz de nevoie, să puteți frâna liniştit. Citiți și:

  • Comandament de iarnă la Guvern. Șeful ANM: După viscol, urmează gerul
  • Ninsori abundente. Vezi cum se circulă pe străzile din Capitală | FOTOREPORTAJ
  • ROMÂNIA, sub zăpadă. VEZI drumurile pe unde NU SE CIRCULĂ din cauza viscolului
  • ȘOFER ÎN TRAFIC. 7 reguli simple cum să circuli ÎN SIGURANȚĂ pe viscol
  • Atenţie, şoferi! Se dau amenzi pentru cei care nu au cauciucuri de iarnă