Cum să câştigi bani din colaborări

În anii '60, americanul tipic avea 4,4 slujbe simultan. În România, lucrul pentru mai mulţi angajatori abia începe să se dezvolte.

Mai jos, o scurtă descriere a joburilor disponibile în regim part time şi câteva ponturi pentru care ar trebui să porniţi în căutarea colaborărilor, care vă pot aduce separat venituri simţitor mai mari decât un salariu fix.

Dacă în ultimii doi ani piaţa muncii a însemnat criza joburilor şi disperarea de a căuta luni bune o slujbă, adesea fără izbândă, 2011 este anul adaptării. Tot mai mulţi dintre noi au ales să-şi rotunjească veniturile luându-şi o a doua slujbă part time, iar alţii au renunţat definitiv, cu sau fără voia lor, la locul de muncă cu normă întreagă, ajungând să lucreze în paralel pentru mai multe proiecte. Schimbarea este vizibilă şi în oferta companiilor, tot mai mulţi angajatori marcând posturile vacante ca fiind part time. Joburi de colaboratori existau şi înainte, dar majoritatea erau din categoria "trebuie să mă descurc cumva până voi găsi ceva mai bun": promovarea de produse din uşă-n uşă, menaj, efectuarea de sondaje sau, evident, video chat-uri. Aşa cum se vede în tabelul alăturat, acestea sunt în continuare domeniile cu cea mai bogată ofertă, la care se adaugă unele dintre meseriile de dată relativ recentă pentru care se caută permanent ocupanţi: recuperatorii de creanţe şi traderii Forex. Acestea sunt, însă, dublate şi de slujbe la care amatorii recurg nu din lipsă de altceva mai bun, ci pentru că se potriveşte specializării lor. Administrator IT, programator senior, desenator Autocad, designer de interior, translator, redactor sau copywriter sunt câteva dintre posturile care se găsesc cu zecile în regim de colaborare.

Libertate mai mare, birocraţie mai multă Motivele pentru care ofertele de slujbele cu jumătate (sau sfert) de normă s-au înmulţit în ultima vreme sunt destul de evidente. Vom menţiona doar două. Pe de o parte, Codul Muncii intrat în vigoare în prima jumătate a anului a adus exact ceea ce angajatorii cereau de ani buni: flexibilizarea relaţiilor de muncă, posibilitatea de a angaja un om pentru doar câteva luni, săptămâni sau chiar zile, cu orice program de lucru (opţiune posibilă şi conform vechilor legi, dar cu bătaie de cap înzecită). Apoi, demararea proiectelor europene a adus după sine nevoia angajării de specialişti pe termen scurt şi, adesea, doar pentru câteva ore pe săptămână. Potrivit reprezentanţilor hipo.ro (portal de job-uri corespondent târgului de carieră Angajatori de top), principalele avantaje ale lucrului în regim de colaborare sunt faptul că "oferă un program de lucru flexibil, nu necesită prezenţa la birou, şi, prin diversitatea activităţilor, nu lasă loc monotoniei care caracterizează angajarea permanentă şi implică adesea cunoştinţe interdisciplinare." Consecinţe mai puţin fericite sunt, pe lângă incertitudinea păstrării locului de muncă, lipsa de timp - aferentă atunci când alegi să lucrezi pentru prea multe proiecte simultan, din teama de a nu refuza pe nimeni, sau atunci când ai şi o slujbă cu normă întreagă pe lângă diversele colaborări - şi cerinţele birocratice crescute: faţă de un job fix, unde plata contribuţiilor şi depozitelor este asigurată de angajator, lucrul în regim part time înseamnă, de obicei, că angajatul trebuie să bată singur drumul la administraţia fiscală pentru a-şi achita dările şi a depune declaraţiile fiscale.

Pont Dacă v-aţi decis să începeţi să lucraţi part time, nu ar trebui să vă opriţi la oferta de pe piaţa autohtonă. Mult mai multe (şi, adesea, mai bine plătite) oportunităţi de lucru veţi găsi pe marile site-uri internaţionale care intermediază relaţia dintre companii şi specialişti din toată lumea. Printre aceste portaluri merită menţionate odesk.com, guru.com, freelancer.com sau elance.com. Ce angajatori preferă lucrul part time

Domeniu Total locuri de muncă Din care part time Advertising/producţie publicitară 368 258 Asigurări/intermedieri financiare 302 142 Menaj/babysitting 425 295 E commerce/new media 523 237 Cercetări marketing/sondaje 2389 1284 Bănci 197 101 MLM 194 180 Entertainment 137 113 Educaţie/cultură 374 188 Traduceri 653 467

La polul opus, domeniile în care lucrul cu jumătate de normă este o excepţie sunt logistica (12 slujbe part time din totalul de 440 disponibile), construcţii/instalaţii (17 din 870), industria auto (20 din 580), ingineria (24 din 940), Producţie (14 din 600), proiectare industrială (2 din 110) şi transport/distribuţie (35 din 860) Citiţi şi:

  • Cum să-ţi rotunjeşti veniturile în timpul liber
  • Sfaturi pentru liber profesionişti