Cum să alegi un ceas bun

Cum să alegi un ceas bun

Desigur, termenul de "bun" are semnificaţii diferite pentru fiecare persoană în parte. Acesta şi este, de fapt, cel mai important aspect de care trebuie să ţineţi cont atunci când faceţi o alegere: să stabiliţi exact pentru ce vă trebuie un anume produs.

Sunteţi o persoană activă, căreia îi plac lucrurile simple şi rezistente? Atunci aveţi nevoie de un ceas fără "fiţe", care să meargă bine, să nu coste o avere şi să nu se strice. Sau, dimpotrivă, sunteţi o persoană cu o funcţie importantă, care merge des la evenimente mondene şi se îmbracă în costume elegante? Este clar că ceasul pe care-l purtaţi trebuie să fie şi el elegant, să aparţină unui brand renumit şi apreciat de cunoscători şi care să nu coste mai puţin de 100 de euro.

Preţul Este primul aspect de care trebuie să ţineţi cont. Evident, dacă sunteţi genul de om bogat care vrea neapărat să aibă un anume ceas, indiferent de preţ, săriţi peste acest capitol. Contrar multor opinii, un ceas bun nu trebuie să coste o avere. Există destule branduri renumite, cu produse de calitate peste medie, precum Swatch. Festina, Carrera, Jacques Lemans, Vostok, Guess, Fossil, Seiko, Diesel, Citizen sau Casio, cu modele care costă sub 300 lei. În această marjă de preţ găsiţi atât ceasuri elegante, cât şi casual sau sport. Aveţi însă grijă şi ca retailerul de la care cumpăraţi să fie unul acreditat şi să ofere garanţie, informaţie pe care o găsiţi chiar pe site-ul producătorului. Cele mai sigure achiziţii online sunt cele făcute direct de pe site-ul producătorului. Este important să rămâneţi în marja de preţ stabilită iniţial, altfel aţi putea regreta ulterior că aţi cheltuit prea mulţi bani pe un lucru de care nu aveţi nevoie.

Mecanismul şi display-ul

Ne puteți urmări și pe Google News

Mecanismele se împart în două mari categorii: mecanice şi electronice. Ceasurile mecanice sunt mai scumpe, mai rare şi mai puţin exacte decât cele electronice. Sunt considerate, de regulă, ceasuri elegante, care merg purtate într-un cadru mai degrabă formal. În cadrul acestei categorii întâlnim ceasurile automatice, al cărui mecanism este pus în mişcare de mişcările mâinii proprietarului şi nu necesită întoarcerea zilnică. Ceasurile cu quartz au la bază un fenomen mecanic, şi anume vibraţia unui cristal de quartz. Abaterile sunt extrem de mici, câteva zecimi de secundă într-o zi, iar durata de funcţionare este ridicată. Ceasurile electronice sunt cele mai populare astăzi. Sunt mai uşor de produs, sunt mai ieftine şi mai practice.

Display-urile se împart în două mari categorii: analogice şi digitale. De obice, cele analogice dau un aer clasic şi elegant, pe când cele cu display electronic au un aspect sportiv, potrivit ceasurilor purtate de oamenii activi într-un mediu mai puţin formal.

Cureaua poate fi din metal, piele, cauciuc sau material sintetic. Alegerile sunt multe aici, şi ţin mai mult de preferinţa cumpărătorului. Fiecare material se simte altfel pe piele şi este mai potrivit pentru un anumit gen de ceas. Un ceas elegant, de exemplu, este puţin probabil să aibă o curea din cauciuc.

Rezistenţa la apă este foarte importantă dacă desfăşuraţi activităţi cotidiene sau sporturi care presupun contactul cu acest lichid. Dacă nu vedeţi un indicator al adâncimii până la care rezistă ceasul (minim 30 metri şi maxim 300 metri) este cel mai bine să presupuneţi că dispozitivul nu rezistă deloc la apă.

Dacă vă doriţi un ceas de marcă, dar nu aveţi mii de euro pentru a lua unul nou, puteţi să achiziţionaţi unul la mâna a doua. Pe ebay.com, de exemplu, puteţi găsi, la retaileri de încredere, ceasuri la mâna a doua aparţinând unor branduri cu pretenţii, dar la preţuri de până în 100 de euro, fără taxe şi transport. Printre mărcile care pot fi achiziţionate în această marjă de preţ, dacă aveţi noroc la licitaţii, se regăsesc nume precum Tissot, Omega, Longines, TAG Heuer, Zenith, Breitling sau Rado.