Netbook-ul sau mini-laptopul este soluţia ideală pentru persoanele care nu au un buget mare, dar vor un aparat cu tastatură, cu ajutorul căruia să scrie uşor texte şi să navigheze pe internet. Preţul, de obicei, nu trece de 1.000 de lei.
Primul aspect pe care orice utilizator ar trebui sa îl ia în calcul atunci când alege sistemul potrivit este scenariul de utilizare, cum va folosi aparatul zi de zi, consideră Mircea Stoicescu, trade maketing manager Sony VAIO România.
Soluţia ultra-portabilă
Astfel, dacă utilizatorul este tot timpul în mişcare, va avea nevoie de un sistem uşor, mai compact si cu o autonomie mai îndelungată. În schimb, dacă îl va folosi acasă pentru divertisment, ar trebui să se orienteze către un aparat cu o performanţă multimedia bună.
"Pentru cei care au nevoie de o soluţie ultra-portabilă la un preţ avantajos, foarte utile sunt mini-laptopurile care asigură atât autonomia extinsă de până la 6,5 ore, cât şi dimensiunile compacte necesare", a afirmat Stoicescu.
Un astfel de sistem va permite cumpărătorului să redacteze sau editeze documente şi fotografii, să navigheze pe internet şi să vizioneze ultimele filme chiar în format HD, fie direct pe ecran, fie conectându-l via HDMI la televizorul din sufragerie.
O altă recomandare este legată de echiparea software a netbook-ului. În prezent, este tot mai important ca un produs nou să fie 100% funcţional şi echipat cu tot ce are nevoie.
De regulă, pe lângă sistemul de operare, unele notebook-uri oferă şi alte aplicaţii, precum cele de editare fotovideo sau pachetul Office Starter pentru o perioadă nelimitată de timp.
"Acest tip de sistem a apărut în anul 2007 şi era echipat cu procesoarele Intel Atom . Era destinat celor care doreau un calculator ieftin de pe care să poată naviga pe internet", spune şi Francisc Kurko, PR Asus România.

Deşi unii producători au renunţat la netbookuri, există utilizatori care le preferă în locul tabletelor ieftine.


ACER M355. Procesor dual-core Intel Atom N570, 1.66 GHz, 1GB de RAM, HDD de 320GB la 5.400 RPM, ecran 10.1 inci, baterie Li Ion cu șase celule, autonomie șase ore
Preț 900-1.000 de lei


ASUS X101. Procesor single-core N455 la 1.66 GHz, 1GB de RAM, HDD de 250GB la 5.400 RPM, ecran de 10.1 inci, baterie Li Ion cu trei celule, autonomie patru ore
Preț 900 lei


SONY VAIO YB. Procesor AMD dual-core E-450, ecran de 11.6 inci, 4GB de RAM, HDD de 500GB la 5.400 RPM, placă video integrată Radeon HD 6320, baterie Li Ion cu șase celule, autonomie șase ore, sistem de operare Windows 7
Preț 1.950 lei


TOSHIBA NB500. Procesor single-core Intel Atom N455 la 1.66 GHz, 1GB de RAM, HDD de 320GB la 5.400 RPM, ecran 10.1 inci, baterie Li Ion cu trei celule, autonomie patru ore
Preț 1.100 lei

 Citiţi şi:

  • Cel mai subţire şi uşor ultrabook din lume a fost creat de Samsung
  • CES 2012. HP Spectre, laptopul din sticlă
  • Industria tehnologică a pus gadgeturile la cură de slăbire