Cum să ai succes cu fondurile europene: VEZI ce vor banca şi UE de la tine
- Raluca Florescu
- 15 decembrie 2011, 13:35
Un proiect realist şi care să fie totodată finanţabil de către bancă sunt principalele criterii pe care ar trebui să le îndeplinească un plan pentru a primi finanţare prin fonduri europene şi cofinanţare de la bancă, potrivit celor de la OTP Consulting, firmă de consultanţă în fonduri europene care face parte din grupul financiar OTP.
"Cel mai greu este ca un proiect să fie finalizat cu succes. Dacă atunci când îl alcătuieşti pui doar indicatori care dau bine la punctaj, atunci proiectul este nerealist", a spus Gabor Nagy, consultant în cadrul OTP Consulting.
Multe din problemele cu care se confruntă cei care aplică pentru fonduri europene ţin însă şi de sistem.
Una din marile probleme perioada îndelungată de care este nevoie pentru ca proiectele să fie aprobate şi, mai apoi, implementate. Planul intiţial al celui care a accesat fondurile poate să nu mai corespundă cu condiţiile de piaţă din momentul în care planul este implementat, au spus consultanţii.
Astfel, de la ideea de proiect până la finalizarea acestuia trec de regulă doi ani sau chiar doi ani de jumătate, a spus reprezentantul OTP Consulting, or în acest răstimp condiţiile de piaţă este posibil să se schimbe foarte mult.
Din păcate, "posibilitatea de rectificare a proiectului, aşa încât acesta să corespunsă noilor condiţii de piaţă, este foarte restrictivă", au declarat reprezentanţii OTP.
Modul de interpretare a procedurilor celor implicaţi în administrarea fondurilor UE diferă de asemenea foarte mult de la o autoritate de management la alta, ceea ce creează probleme celor care aplică pentru o finanţare europeană. Se schimbă repede regulile, respectiv conţinutul ghidului privind cerinţele pentru întocmirea proiectului, au spus reprezentanţi ai consultanţilor.
În plus, unele proiecte, deşi obţin aprobarea pentru proiect, nu reuşesc să acceseze bani de la bancă pentru cofinanţare.
Băncile emit scrisori de confort pentru cei care depun proiecte, acestea echivalând cu un acord de principiu pentru finanţarea proiectului, dar de multe ori chiar instituţiile de credit care au emis schisorile nu acordă creditul, a spus Roxana Hidan, director adjunct al diviziei de produse pentru IMM-uri din cadrul OTP Bank România.
Aceasta a explicat că, în cadrul OTP, sunt finanţate inclusiv start-up-urile, cu condiţia ca antreprenorul să accepte să vină cu o contribuţie proprie şi să aibă un plan de afaceri realist.
OTP Consulting a oferit în acest an consultanţă pentru 200 de proiecte depuse spre finanţare prin fonduri europene, rata de succes fiind de circa 85%. OTP Bank România are circa 30.000 de clienţi IMM.