Cum s-au prăbuşit preţurile din "paradisurile" imobiliare

Cum s-au prăbuşit preţurile din "paradisurile" imobiliare

Terenurile, casele şi apartamentele din zonele apropiate Capitalei au cunoscut, în ultimii doi ani, cele mai spectaculoase scăderi de preţuri din ţară, ajungând de două ori mai ieftine.

Zonele limitrofe ale Bucureştiului, precum Brăneşti, Pipera sau Domneşti erau, în perioada de boom imobiliar, unele dintre cele mai vânate. Ele erau atractive atât pentru cei care doreau să-şi construiască o casă departe de agitaţia oraşului, cât şi pentru cei care dispuneau de bani şi cumpărau terenuri de mii de metri pătraţi cu speranţa unui câştig ulterior din revânzarea lor, în contextul în care preţurile creşteau de la o lună la alta. Astăzi, aceste zone se află în topul ieftinirilor, iar cumpărătorii lipsesc aproape cu desăvârşire. Asta chiar dacă proprietarii sunt dispuşi să negocieze ca nicăieri în altă parte.

În Brăneşti, spre exemplu, se pot cumpăra, în prezent, parcele de teren la preţuri chiar şi mai mici de 45 de euro pe metru pătrat. Ieftinirea este evidentă şi drastică, dacă avem în vedere că preţul zonei depăşea media de 100 de euro pe metru pătrat, în urmă cu trei ani.

Luni întregi de aşteptare

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Domneşti, unde proprietăţile stau la vânzare şi câte 7-8 luni. Diferenţele dintre preţurile de strigare, cerute de proprietari, şi cele obţinute de aceştia, în cazurile fericite în care apar clienţi, sunt uriaşe.

Concret, dacă sunteţi interesaţi de achiziţia unui teren aici, fiţi siguri că din preţul mediu de 50-60 de euro pe metru pătrat cerut în anunţuri veţi obţine un discount de cel puţin 15%, în urma negocierii.

Pipera, de la extaz la agonie

Zona Pipera este poate cel mai clar exemplu atunci când vorbim de prăbuşirea preţurilor proprietăţilor imobiliare. Aici, unde în urmă cu trei-patru ani se plăteau sume care depăşeau în multe cazuri 600-700 de euro pe metru pătrat, proprietarii de astăzi simt din plin efectul crizei.

"Foarte multe persoane care dispuneau de lichidităţi au cumpărat masiv terenuri în Pipera în perioada 2006-2008 în scopul vânzării lor cu un câştig ulterior, uşor de anticipat în condiţiile în care preţurile creşteau într-un ritm alert", ne-a spus Ovidiu Cazacu, consultant imobiliar.

Însă scăderea rapidă a preţurilor, declanşată la începutul lui 2009, le-a dat multora planurile peste cap şi astăzi se văd în situaţia de a fi nevoiţi să vândă la preţuri care nu le garantează nici măcar recuperarea investiţiei.

Mai mult, contrar aşteptărilor, ieftinirea acestor proprietăţi nu a adus un număr mai mare de clienţi. Asta deoarece zona are, în continuare, o infrastructură care lasă de dorit.

La fel este şi cazul zonelor Brăneşti şi Domneşti, unde accesul la utilităţi este dificil.

Mai puţine tranzacţii

"Acum vorbim de preţuri chiar şi mai mici de 200 de euro pe metru pătrat în Pipera şi de o creştere a anunţurilor de vânzare cu aproximativ 30% faţă de primele luni din 2010, însă numărul de tranzacţii în zonă a scăzut cu 80% comparativ cu debutul anului trecut", a mai spus consultantul.

Dacă vorbim de valoarea terenurilor din Pipera, aceasta a revenit, potrivit Ştefaniei Baldovinescu, manager Consulting Division în cadrul Colliers International, la nivelul aproximativ din 2005-2006, înregistrând scăderi medii de 40-60% faţă de preţurile din perioada de boom imobiliar.

În prezent, precizează expertul, preţurile cerute variază între 200 şi 350 de euro pe metru pătrat, pentru loturile de case sau vile.