În trimestrul patru din 2011 Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 0,9%, iar zona euro de 0,7%, comparativ cu perioada similară din 2010, arată datele Eurostat.
Dacă ne raportăm, însă la trimestrul trei ai anului trecut, performanța economică a Europei din ultimele trei luni ale anului a lăsat de dorit, înregistrându-se un declin de 0,3%.
Grecia (minus 7%), Portugalia (minus 2,7%), Italia şi Cipru (ambele cu minus 0,5%) au fost singurele state membre ale UE care au înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o scădere a Produsului Intern Brut în ritm anual. Cele mai semnificative creşteri ale economiei au fost înregistrate de Letonia (5,3%), Lituania (4,5%), Estonia (4%), Slovacia (3,3%), România (2,1%) şi Germania (2%). Cum s-au descurcat economiile Franței și Germaniei Cele mai mari economii europene au avut evoluții peste așteptări anul trecut. Economia germană a crescut cu 1,5%, iar cea franceză cu 1,7%, chiar dacă ultimul trimestru din an nu a fost unul tocmai bun. Produsul Intern Brut (PIB) al nemților a scăzut cu 0,2% în trimestrul al patrulea faţă de cel anterior, iar PIB-ul Franţei a crescut cu 0,2% în aceeaşi perioadă. Cifrele sunt mult mai bune decât estimările analiștilor.
Economiștii contactați de Bloomberg indică o contracţie economică de 0,4% în zona euro în ultimele trei luni ale lui 2011, prima scădere după doi ani şi jumătate.
Prognoza Băncii Centrale Europene indică pentru zona euro o creştere economică de 0,3% în acest an, respectiv 1,3% în 2013. Actualizarea proiecțiilor va avea loc în luna martie.