Cum s-a transpus "directiva creditelor" în alte ţări

Cum s-a transpus "directiva creditelor" în alte ţări

Autoriţăţie spun că băncile critică degeaba felul în care România a transpus Directiva Europeană 48/2010, pentru că noi am făcut exact ce au făcut şi alte ţări din UE.

Chiar dacă suntem ameninţaţi cu procedura de infrigement, nu ar trebui ca acest lucru să ne bage în panică, spun oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Nu ar trebui să ne panicăm pentru acest act de preinfrigement, pentru că Finlanda va transpune Directiva de la 1 decembrie. Ei nu sunt tot un UE, n-au avut şi ei obligaţie să transpună tot până în iunie 2010? Anglia încă mai lucrează la lege. În schimb, numai noi stăm speriaţi că vine peste noi infrigementul", a declarat Samuel Calotă, vicepreşedintele ANPC.

De aceeaşi parte deputaţii spun că, în Franţa, legea extinde regulile şi asupra creditelor garantate cu ipotecă sau a contractelor de leasing cu drept de cumpărare. "Am făcut şi noi a făcut şi Franţa. În Finlanda, spre deosebire de prevederile Directivei, legea acoperă şi creditele ipotecare", a declarat unul din membrii Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci. În

Germania nu există nici o restricţie privind cuantumul total al creditului astfel că legea se aplică tuturor împrumuturilor care depăşesc 200 de euro. În Marea Britanie şi în Belgia aceeaşi poveste. Cu alte cuvinte, aceste state şi-au extins legea în scopul protejării consumatorilor.

În ultima şedinţă a Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, reprezentanţii grupurilor politice PNL şi PSD au plecat explicându-şi gestul prin simplu fapt că vor să saboteze procesul de votare a Ordonanţei 50.

Ne puteți urmări și pe Google News