Dezvăluirile din căminele groazei, de la Voluntari, au indignat o țară întreagă care a văzut condițiile inumane în care erau ținute persoanele vârstnice și cu dizabilități. Ororile de aici l-au făcut pe Marcel Ciolacu să recunoască un lucru deja cunoscut, că sistemul de asistență socială este „corupt și inert”. În vreme ce mass-media s-a concentrat pe situația din Ilfov, primul proces legat de căminele groazei s-a încheiat cu un rezultat scandalos.
Condițiile inumane și umilințele la care erau supuse persoanele vârstnice și cu dizabilități în „căminele groazei” din Voluntari l-au determinat pe Marcel Ciolacu, premierul României să spună că este nevoie de o reformă structurală în domeniul serviciilor de asistență socială.
În prima sa declarație publică, după apariția primelor imagini cu ororile din aceste centre, premierul Ciolacu a acuzat un sistem „corupt și inert” care funcționează cu complicitatea unor „funcționari publici”
„Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru. Avem de a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem. Un sistem corupt și inert. La fel, să vedem funcționari publici complici. Care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși…”, spunea premierul, la scurtă vreme după izbucnirea scandalului.
Doar că, situația nu este nouă. Căminele groazei în care victimele, persoane vârstnice și vulnerabile sunt torturate și umilite funcționează de mulți ani, sub privirile complice ale autorităților. Ele sunt răspândite în toată țara, așa cum avea să demonstreze controlul dispus de premier, zilele trecute.
Ororile descoperite în căminul groazei din Păulești
În anul 2013 era descoperit, în Prahova, un alt cămin al groazei, în care bătrânii erau ținuți în condiții inumane. Polițiștii descopereau la Păulești, o comună de lângă municipiul Ploiești, un caz care a șocat întreaga țară. Într-un azil de bătrâni, rezidenții, vârstnici, erau legați de pat, neîngrijiți, plini de răni și înfometați. Cazul a fost sesizat, autorităților, de rudele celor internați acolo.
În urma controlului care a avut loc în locație autoritățile au dezvăluit condițiile groaznice în care erau ținuți oamenii, unii cu afecțiuni neuropsihice. Plini de răni, legați de pat, înfometați, murdari, în propriile fecale. Serviciul Județean de Ambulanță Prahova a fost chemat de urgență atunci pentru a-i prelua pe bătrâni, care au fost internați în spitale din județ, unii în stare critică.
Parchetul a deschis un dosar penal, iar patroana Cornelia Zidaru și Gabriela Ion, la vremea respectivă îngrijitoare, au fost anchetate pentru lipsire de libertate în mod ilegal. La anchetă s-a aflat că unii dintre bătrânii internați erau ținuți fără acordul lor.
„Probatoriul administrat până la acest moment a evidenţiat faptul că, în incinta imobilelor, mai multe persoane vârstnice sunt ţinute în condiţii ce le pot afecta sănătatea, viaţa ori integritatea corporală, unele dintre ele prezentând multiple echimoze, iar altele fiind legate de pat, toate sub paravanul unor cămine de bătrâni private ce funcţionează ilegal”, se preciza într-un comunicat transmis, la acel moment, de procurori.
Ancheta a fost lungită până la prescrierea faptelor
Cercetările au durat, însă, nouă ani, în acest dosar, în ciuda celor descoperite la control și a celor ce notau procurorii. Dosarul a ajuns pe rolul instanței abia în luna septembrie 2022, semn că procurorii ploieșteni nu s-au grăbit cu soluționarea cazului. Cornelia Zidaru a fost judecată pentru instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, iar Gabriela Ion, angajata azilului, a fost acuzată de lipsire de libertate în mod ilegal.
Între timp, avea să constate instanța care a preluat dosarul, faptele pentru care au fost trimise în judecată cele două s-au prescris drept care, în ciuda ororilor de care au fost acuzate au scăpat fără vreo sancțiune.
„Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Zidaru Cornelia, pentru comiterea a două infracțiuni de instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 47 rap. la art. 205 alin. 1 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal și cu aplicarea art. 38 alin. 1 și art. 5 Cod Penal, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale”, se arată în sentința 431/2023 a Judecătoriei Ploiești.