Cum s-a încheiat disputa dintre fostul preşedinte polonez şi premier pe tema reprezentării la Bruxelles| VIDEO

Cum s-a încheiat disputa dintre fostul preşedinte polonez şi premier pe tema reprezentării la Bruxelles| VIDEO

Rivalitatea dintre fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski şi premierul polonez Donald Tusk s-a tradus, în 2008, prin disputa aprigă a celor doi pentru reprezentarea ţării la summitul UE de la Bruxelles. Niciunul nu a cedat şi au ajuns amândoi la Bruxelles, cu delegaţii şi avioane separate. Incidentul, relatat pe larg de presa internaţională, a ajuns şi în paginile ziarului italian "Corriere della Sera", care a titrat "Doi cocoşi într-o poiată".

Disputa dintre conservatorul Lech Kaczynski, mort în 2010 în tragedia aviatică de la Smolensk, din Rusia,  şi premierul liberal Donald Tusk pe tema celui care va merge la reuniunea de la Bruxelles s-a derulat timp de mai multe zile la jumătatea lunii octombrie, înaintea summitului UE. Conflictul celor doi lideri nu a putut fi tranşat şi din cauza faptului că în Constituţia Poloniei nu erau delimitate clar responsabilităţile în privinţa politicii externe. Tusk a încercat să îl convingă pe şeful statului să rămână la Varşovia, iar guvernul a luat o decizie în acest sens. De partea cealaltă, Kaczynski a susţinut că totul este o încercare de atac la adresa preşedintelui, act considerat neconstituţional.

Avion închiriat pentru 40.000 de euro

În final, cei doi au mers, separat, la reuniunea de la Bruxelles. Tusk cu aeronava guvernamentală, Kaczynski cu un avion Boeing închiriat pentru suma de 40.000 de euro. Ajunşi la summit, premierul şi preşedintele au reuşit să ofere un spectacol, iar presa a stat cu ochii pe ei. Mai întâi s-au evitat după care au discutat, nervoşi, în faţa altor lideri europeni. Disputa "diplomatică" a continuat pentru că amândoi continuau să pretindă că îşi reprezintă ţara, în timp ce presa poloneză, dezorientată, nu ştia cui trebuie să îi fixeze microfoanele şi pe cine să filmeze mai întâi. Un reprezentant al delegaţiei poloneze relata ulterior că "am cerut protocolului (de la Bruxelles) să mai aducă la masa celor 27 de lideri încă un scaun". "Kaczynski ne-a pus pe toţi într-o situaţie dificilă. Nu este membru al delegaţiei oficiale, nu era aşteptat", a explicat reprezentantul delegaţiei de la Varşovia. Pentru a nu fi pus într-o situaţie şi mai jenantă, Kaczynski s-a ridicat de la masa celor 27 de lideri europeni, cedând locul ministrului de Finanţe. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/_G7swS4h9vg" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News