Antonescu: "Consecinţa logică ar fi să desfiinţăm o instituţie butaforică". Predoiu: "Înainte să desfiinţăm ANI, luaţi avionul până la Bruxelles să-i spuneţi lui Barroso".
În ultima zi înainte de vacanţă, senatorii au lăsat ieri Agenţia Naţională de Integritate (ANI) fără dinţi. Votul final dat pe legea ANI consfinţeşte secretizarea celei mai mari părţi a averilor demnitarilor - localizarea caselor, bijuterii, tablouri -, elimină pârgiile pentru cercetarea diferenţelor nejustificate de avere şi reduce drastic perioada în care demnitarii mai pot fi căutaţi la bunuri.
ANI va rămâne astfel mai mult pe hârtie pentru a inventaria milioane de declaraţii de avere fără a putea însă să se adreseze decât Fiscului, pentru eventuale impozite, sau Parchetului, dar numai dacă există indiciile unei infracţiuni. Diferenţa de avere nejustificată între finalul şi începutul de mandat rămâne în aer.
Bătălia finală pentru legea şchioapă a fost dusă ieri energic în plen de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, secondat de liderul PNL Crin Antonescu, cei doi contrându-se mai bine de două ore cu ministrul justiţiei Cătălin Predoiu.
Chiar dacă la dezbatere li s-au opus şi PDL-iştii, în final, toţi au votat la unison: 115 pentru şi doar doi s-au abţinut.
Frunda: "Acum suntem în situaţia europeană"
Meciul principal s-a dus pe secretizarea averilor şi pe consecinţele asupra raportului de ţară din vară pregătit de Bruxelles.
"Cu declaraţiile de avere suntem în situaţia europeană. Chiar ale noastre vor fi mult mai publice decât ale domnului Barroso. Confidenţialitatea e pentru respectarea dreptului meu la imagine şi la viaţă intimă. Unde ne-am ascuns noi? Încă dacă respectam principiile statului de drept nu aveam nici soţia în declaraţia de avere", a pledat Frunda pentru forma minimală adoptată cu o zi înainte şi în comisii, declarându-se deranjat de "presiunea politică, psihică" resimţită prin prezenţa reprezentanţilor ambasadelor UE la discuţii.
"Opţiunea noastră, a liberalilor, e să ne ghidăm în această derută de respectarea principiilor formulate în mod excepţional de domnul Frunda", l-a susţinut liderul PNL Crin Antonescu.
De partea reexaminării cerute de Traian Băsescu a intervenit Vasile Blaga: "Au fost foarte mulţi care au cerut să le fie publicate declaraţiile pe site. Hai să nu fim farisei, să prindem în lege acest lucru. Modul cum va fi rezolvată această problemă va influenţa decisiv raportul".
Predoiu: mesajul va fi "nu ne interesează integritatea"
De la contrele dintre partide până la ipoteza desfiinţării ANI n-a mai fost decât un pas.
"Consecinţa logică ar fi ca noi să desfiinţăm o instituţie butaforică. Existenţa sau non-existenţa ANI nu înseamnă că în România se combate sau nu corupţia", a sărit Antonescu.
Frunda a fost chiar mai ferm: "ANI de fapt ar trebui desfiinţată juridic. E o boală românească: avem prea multe legi şi prea multe instituţii". Iritat, Predoiu a parat reclamând "mistificările" lui Frunda. "Înainte să desfiinţăm ANI, vă invit, domnule Antonescu să luaţi avionul până la Bruxelles, să-i spuneţi domnului Barroso ce aţi spus aici şi să auziţi poate ce am auzit eu: «Corupţia în România e o problemă sistemică». Dacă veţi adopta raportul aşa, mesajul către toată lumea va fi simplu: «Nu ne interesează integritatea»", s-a înfierbântat ministrul la tribună, citându-l pe Barroso în franceză.
Avertismentul a fost întrerupt însă de Mircea Geoană: "În franceză, «problemă» e masculin, nu feminin".
În final, senatorii au acceptat doar două dintre obiecţiile lui Băsescu - obligarea candidaţilor la funcţii alese să depună declaraţii de avere şi limitarea la trei luni a perioadei în care acestea mai pot fi modificate de demnitari.
Concluzia lui Predoiu: "E o variantă a legii mai bună decât cea precedentă, dar nu e ceea ce ne-am dorit. Cred că raportul CE va nota un uşor regres".