Cum reușim să ne concentrăm?! Pata albastră din creier influențează nivelul de atenție

creier. Sursa: Arhiva EVZ

Oamenii de știință au descoperit cum reușim să ne concentrăm atenția asupra unor lucruri de interes, relevante.

Un grup mic de celule aflate la baza creierului, „pata albastră” reprezintă principala sursă a neurotransmițătorului noradrenalinei care contribuie la controlul stresului, memoriei și atenției.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și de la Universitatea din California de Sud au descris, într-un studiu, modul în care „pata albastră” reglează sensibilitatea creierului nostru la informații relevante, după cum scrie Science Daily. Astfel, atenția noastră fluctuează, iar uneori suntem distrași și nu reușim să ne concentrăm la unele lucruri. Altă dată, reușim să ne focusăm cu pe ceea ce ni se pare important.

În timpul stărilor de neatenție, creierul nostru este guvernat de fluctuații lente și ritmice ale activității neuronale. Oamenii de știință sunt de părere că ritmurile neuronale la o frecvență de aproximativ 10 Hz, numite oscilații alfa, încetinesc procesarea activă a intrărilor senzoriale, de unde starea de neatenție. Oscilațiile alfa reprezintă un filtru care reglează sensibilitatea creierului nostru pentru informații externe.

„În timp ce legătura dintre creșterea și scăderea oscilațiilor alfa și a atenției a fost stabilită de ceva timp, se știe mai puțin despre ce declanșează starea de concentrare a atenției”, spune Markus Werkle-Bergner, om de știință la Centrul pentru Psihologia Duratei Vieții din cadrul Institutului Max Planck pentru Dezvoltare Umană.

O structură celulară minusculă cu un rol important

Cercetătorii s-au concentrat pe „pata albastră” din creier (locus coeruleus), o structură celulară minusculă care se află în trunchiul cerebral, ascunsă adânc sub cortex. Acest grup de celule de aproximativ 15 milimetri, este conectat la cea mai mare parte a creierului printr-o rețea extinsă de fibre nervoase.

„Datorită dimensiunilor sale mici și locației sale adânc în trunchiul cerebral, anterior era aproape imposibil să se investigheze nucleul noradrenergic în mod neinvaziv la oamenii vii. Din fericire, în ultimii ani, cercetările pe animale au arătat că fluctuațiile pupilei oculare sunt legate de activitatea petei albastre. Astfel, ochii noștri pot fi priviți ca o fereastră către o regiune a creierului care părea mult timp inaccesibilă”, a explicat Mara Mather, profesor de gerontologie la Universitatea din California de Sud și coautor al studiului.

Cum reușim să ne focusăm atenția

Cercetătorii au stabilit că în momentele în care pupila se mărește există o activitate noradrenergică mai mare. Iar atunci crește și nivelul de concentrare a atenției.

Aceste descoperiri sugerează că pata albastră din creier ne poate ajuta să ne concentrăm atenția. Declanșarea ritmică a acestor neuroni în repaus dă naștere la oscilațiile alfa corticale observate în timpul stărilor de neatenție.

Astfel, în situațiile care necesită o schimbare bruscă a atenției, un val de noradrenalină ne ajută să ne reorientăm și să ne concentrăm atenția.