Cum răspunde Arabia Saudită la planul Trump pentru Gaza și ce vrea de fapt Riadul
- Iuliu Vlădescu
- 18 februarie 2025, 12:15

Problema palestiniană a devenit una de interes central pentru saudiți și arabi în general, iar regimul nu o mai poate ignora continuând să respingă pragmatismul; poziția lui Trump referitoare la Iran i-ar putea modifica Riadului poziția strategică, făcând-o mai flexibilă.
Ce i-a spus Trump lui Netanyahu
La întâlnirea de la Washington de săptămâna trecută cu premierul israelian Benjamin Netanyahu președintele american Donald Trump a declarat că Arabia Saudită nu condiționează normalizarea relațiilor ei cu Israelul de înființarea unui stat palestinian.
Ministrul saudit de externe s-a grăbit însă să răspundă, dezmințindu-i afirmația. Riadul simte nevoia să-și reitereze poziția cu fiecare ocazie în care presa, mai ales cea israeliană, afirmă că doar se preface că-i pasă de palestinieni. Realitatea e ceva mai complexă.
După masacrul din 7 octombrie problema palestiniană a devenit una de interes central pentru saudiți și arabi în general, iar regimul nu o mai poate ignora și nici nu își mai poate permite să îndure criticile propriilor cetățeni și nu numai.
Prețul normalizării s-a mărit de la începutul războiului și pe măsură ce bilanțul morților din Gaza creștea. Scenele de devastare din Fâșie măresc presiunea și inhibă pragmatismul.
Planul lui Trump pentru Gaza
Declarațiile lui Trump privind mutarea palestinienilor din Gaza în țările vecine au avut efectul opus la Riad, determinându-l să-și armonizeze poziția cu cea panarabă, care respinge planul. Saudiții au mai fost înfuriați și de declarațiile lui Netanyahu „făcute în batjocură” la canalul de dreapta 14, el afirmând că Arabia Saudită e suficient de mare pentru a-i putea găzdui și pe palestinieni pe teritoriul ei. Dacă se vor acumula și mai multe astfel de comentarii perspectivele normalizării se vor estompa.
Retorica saudită în privința Israelului devenea tot mai critică, culminând în noiembrie cu declarația prințului moștenitor saudit Mohammed Bin Salman (MBS) cum că Israelul ar fi comis un „genocid colectiv” în Gaza, contrazicându-și astfel propriile declarații, inclusiv dintre cele acordate presei americane.
Saudiții au devenit totodată un soi de avocați ai palestinienilor într-un mod în care n-au mai fost vreodată, fiindcă își doresc să călărească valul anti-israelian care mătură acum regiunea. Caută să-și asigure și ei un rol de seamă în cauza palestiniană și au creat alianțe internaționale pentru a promova un stat palestinian.

Donald Trump. Sursa foto: Instagram
Ce vrea Riadul
Din perspectiva regimului saudit aparențele sunt la fel de importante ca substanța, iar el speră să fie văzut drept cel care a turnat fundația statului palestinian, deși înțelege foarte bine că e imposibilă înființarea unuia acum.
Riadul a solicitat armistiții încă de la izbucnirea războiului, și de câte ori a fost convenit vreunul a declarat că acesta oprește „agresiunea israeliană barbară”. Saudiții nu mai cer acum doar retragerea Israelului din Fâșie, ci o revendică pe aceea „de pe toate pământurile arabe”, adică și din sudul Libanului și de pe Înălțimile Golan siriene.
Regatul e interesat în continuare de normalizarea relațiilor cu Israelul, dacă îi va aduce din partea Americii unele beneficii care altfel i-ar fi refuzate. Situația poate fi interpretată mai optimist dacă am considera că poziția Riadului poate contracara alte elemente regionale mai radicale, precum Iran și Turcia. Riadul condiționează normalizarea de un armistițiu prealabil în Gaza.
Ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan Al Saud a declarat după anunțarea armistițiului că e în interesul regatului său ca acesta să fie deplin implementat și că toți actorii regionali ar trebui să le transmită un mesaj clar Hamasului și altor entități, că acesta nu trebuie perturbat.
Politica lui Trump față de Iran, cea mai importantă
Sub administrația Trump saudiților le va fi mai ușor să bată în retragere de la poziția lor oficială privind chestiunea palestiniană, dar vor pune condiții pentru a o face, cum ar fi un armistițiu permanent, retragerea Israelului din Fâșie și începerea reabilitării ei. E probabil ca și Riadul să joace un rol în mecanismul internațional de reconstrucție. Tot el ar vrea substituirea Hamasului în Gaza cu Autoritatea Palestiniană.
Politica lui Trump referitoare la Iran ar putea afecta poziția saudită. Ameliorarea situației strategice a Riadului i-ar permite să-și asume mai multe riscuri. Cu cât va fi Trump mai ferm în privința Iranului și a necesității ca aceasta să fie împiedicat să dobândească arma nucleară, cu atât mai ușor le va fi saudiților - și poate și Israelului - să dea dovadă de flexibilitate în privința palestinienilor.
MBS speră că va deveni curând rege, poate chiar anul acesta, și are nevoie de legitimitate deopotrivă internă și externă. Chestiunea palestiniană e cheia obținerii acelei legitimități în Arabia Saudită și în întreaga lume arabă.
Riadul pricepe că în viitorul apropiat nu va fi înființat nici un fel de stat palestinian, însă vrea să vadă acum pași concreți de la SUA și Israel în această direcție, făcuți fie și gradual. În schimb, regatul ar putea consimți la o normalizare treptată care l-ar expune la riscuri reduse.
(Articol de Yoel Guzansky - Institute for National Security Studies (INSS), YNetNews; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)