Materialul video este opera serviciilor lui Evgheni Prigojin, mai cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin”, un apropiat al Kremlinului, care finanțează „uzina de troli” din Sankt-Petersburg și trimite și sute de mercenari ruși în Siria și pe continental African (grupul Wagner).

Videoclipul durează un minut și jumătate și face parte din Campania de încurajare a publicului să vină și să voteze, la 1 iulie, în favoarea unei reforme constituționale dorită de președintele Vladimir Putin, care îi dă dreptul la două mandate suplimentare, în 2024 și în 2030.

Teoretic, reforma îi deschide liderului de la Kremlin calea spre putere până în 2036.

În materialul video, scena se derulează în viitor, în 2035, într-un orfelinat în care directoarea urmează să întâmpine un cuplu adoptiv.

Femeia se adresează unui băiețel de aproximativ 5 ani, care-și încheie șireturile la pantofi: „Petia, ești fericit să-ți vezi mama și tatăl?”.

Copilul aprobă, dând din cap. Apoi, directoarea îl invită pe tată să se apropie. Bărbatul îl ia de mână pe Petia și îl conduce la exterior.

„Unde este mama mea?”, întreabă copilul. „Iat-o pe noua ta mamă”, îi răspunde tatăl adoptiv. Un bărbat efeminat și machiat coboară dintr-o mașină și îi oferă lui Petia o rochiță drept cadou.

Petia devine livid. Un angajat al orfelinatului scuipă pe jos disprețuitor.

„Nu-și face griji, acum vei avea o familie completă”, spune tatăl. O voce din off intervine: „Asta este Rusia pe care o alegi? Decide pentru viitorul țării. Votează pentru amendamentele Constituției”.

Această secvență, bine speculată de Kremlin, imaginează scenariul apocaliptic în care va plonja Rusia dacă populația va vota „Nu” la viitorul referendum, scrie Le Point.

Pentru că, în încercarea de a face totul pentru succesul reformei constituționale destinată să-l eternizeze pe Vladimir Putin la putere, Kremlinul insistă pe glorificarea „valorilor tradiționale”.

Printre ele, „credința în Dumnezeu”, „memoria apărătorilor patriei”, „apărarea adevărului istoric” (noțiune care ar stârni zâmbete în fostul lagăr socialist impus de URSS).

Acestor referințe gravate în Constituție li se adaugă căsătoria. Și nu oricare, ci „cea care reprezintă uniunea dintre un bărbat și o femeie”, cea care „creează condiții educaționale demne pentru un copil într-o familie”.

Sensibilizându-i pe ruși, care sunt majoritar adepții familiei tradiționale, Kremlinul apasă pedala pe un subiect multă vreme tabu în Rusia, declarând război legalizării căsătoriilor homosexuale, semn al „perversiunii” Occidentului, în ochii Moscovei. Speculată acum politic.

Poziția lui Vladimir Putin despre homosexualitate este foarte clară. S-a tradus și printr-o lege adoptată în iunie 2013, care sancționează cu amenzi grele și pedepse cu închisoarea „propaganda homosexualității”.

Un text care, în opinia unora, a devenit un instrument de represiune împotriva comunității gay.

Este adevărat că Putin a fost portavocea unui sentiment general în Rusia, unde 80% din populație judecă relațiile homosexuale drept condamnabile.

De unde se explică și tăcerea Moscovei în fața persecuțiilor din Cecenia, o republică caucaziană, unde homosexualii sunt aruncați în detenții arbitrare , torturați și chiar uciși.

Peste o sută de victime au fost identificate în ultimii doi ani, potrivit organizațiilor care militează pentru drepturile minorităților sexuale.