Rafturile magazinelor din România sunt pline de produse neconforme, care din păcate nu sunt depistate la graniță. Există însă o aplicație care ne arată în timpul real toate alertele alimentare, dar și ce conține exact un anumit produs.
Alertele alimentare sunt aproape la ordinea zilei și aflăm despre probleme abia după ce produsele au ajuns deja la raft, iar în unele cazuri le-am și consumat. „Ceea ce aș vrea, însă să menționez este să nu uităm că avem dreptul să ne recuperăm dauna materială, adică să ne luăm banii înapoi.
Dar ceea ce este extrem de important este că avem dreptul să facem analize pentru noi, pentru familia noastră, cei care au consumat, dacă din consumul respectiv s-a întâmplat ceva. Iar pe cealaltă parte cred că autoritățile ar trebui să fie mai vigilente pentru a nu mai ajunge pe raft astfel de produse.
În momentul în care discutăm de niște produse care au ajuns pe raft, sunt produse care au fost notificate prin sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene și nu sunt identificate sau depistate de autoritățile române“, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Multe produse periculoase
În România ajung multe produse neconforme printre care și fruncte și legume cu pesticide, iar acesta nereguli, din păcate nu sunt depitate la graniță. „Aș aștepta ca autoritățile române să depisteze în punctele de frontieră. Este şi unul dintre elementele pentru care încă nu suntem în Schengen, fiindcă prin granițele noastre penetrează tot felul de produse neconforme.
De la fructe și legume care au normele de pesticide depășite până la tot felul de produse care nu sunt în conformitate cu normele europene și astfel să nu ajungă mai departe către țările europene.
Dacă ne uităm pe Eurostat vom constata că cetățeanul din România este pe primul loc atât la toate tipurile de cancer pe toate grupele de vârstă, la toate tipurile de boli cardiovasculare, accidente cerebrale și, nu în ultimul rând, obezitate in cont infantilă“, a mai spus Sorin Mierlea
Aplicație utilă
InfoCons a lansat o aplicație prin intermediul căreia putem afla rapid care sunt produsele cu probleme. Aplicația ne arată și alergenii din produse, dar și câte E-uri conțin. Este important să facem reclamații când descoperim nereguli.
„Am lansat o aplicație gratuită unică (Aplicația InfoCons) în care toate aceste alerte, înainte de a ajunge pe site-ul ANPC până se publică către presă, le are consumatorul imediat.
Când comisarul european a semnat că acel produs intră în sistemul de alertă rapidă RAPEX automat consumatorul poate să vadă că acel produs sau acea mâncare nu este conformă.
Extrem de important este să mergem să facem reclamație, să ne recuperăm paguba materială și mai ales paguba morală, fiindcă dacă stăm toți cu mâinile în sân, nu se schimbe nimic.
Să nu uităm că acum trei ani au murit opt copii în Argeș. Nici astăzi nu s-a terminat ancheta și nu se știe dacă a fost din cauza portocalelor sau a brânzei“, a mai precizat Sorin Mierlea, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.