LECŢIA DE ECOLOGIE. Peste 700 de participanţi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene caută pârghiile pentru a dezvolta cele mai eficiente politici de reciclare la nivel european, ca soluţie pentru stimularea economiei verzi şi, în final, a depăşirii crizei economice.
Ieri şi astăzi, în cadrul celor două zile ale celei de-a cincea ediţii a Congresului Pro Europe de la Bruxelles, întrebarea pe buzele tuturor - lideri din industria reciclării, politicieni şi experţi de mediu - este cum poate fi economia "înverzită".
Politicile de reciclare eficiente, bazate pe responsasibilitatea producătorilor reprezintă punctul de plecare în evaluarea celor 20 de ani de existenţă a principiului care îl obligă pe producătorul de ambalaje să investească - într-o formă sau alta - în colectarea şi reciclarea deşeurilor provenite din produsele pe care le pune pe piaţă.
"Corecta gestiune a deşeurilor şi sistemele bazate pe responsabilitatea producătorului joacă un rol semnificativ în a aşeza Europa pe harta eficientizării consumului de resurse şi a reducerii amprentei de carbon", a declarat comisarul de mediu, Janez Potocnik.
Calea către economisire
În viziunea vorbitorilor, economia verde nu este doar soluţia pentru ieşirea din criza, ci şi o metodă de a economisi resurse preţioase şi din ce în ce mai puţine. "De bine sau de rău, lumea noastră este construită pe un model economic care are nevoie de susţinere. Să stai pe loc este, de fapt, un pas înapoi", crede Henri Meiresonne, preşedintele Pro Europe (Packaging Recovery Organisation Europe), organizaţia umbrelă care include sistemele de ambalaje şi recuperare a acestora şi care foloseşte marca Punctul Verde. Pro Europe, înfiinţată în 1995, este o voce autoritară dar şi o platformă de politici comune pentru membrii săi, printre care şi România, reprezentând interesele tuturor organizaţiilor din domeniu afiliate.
Punctând limitările ecologice de care se loveşte dezvoltarea economică, Meiresonne susţine că numai prin tehnică inovativă "putem face mai mult cu mai puţin". "Economia verde înseamnă de fapt economia lumii reale, a resurselor umane şi împletirea acestora într-o manieră armonioasă", precizează acesta, subliniind că lecţiile din trecut ale statelor avansate în reciclare trebuie să fie învăţături pentru ţări care abia acum pun bazele sistemului de colectare selectivă, aşa cum este şi România.
În ţara noastră, până la finalul anului se introduce noua directivă cadru de gestiune a deşeurilor, care va presupune schimbări legislative importante privind managementul deşeurilor. Într-un interviu recent pentru evz.ro, ministrul Mediului Laszlo Borbely, a promis că în cinci ani România va avea un sistem de colectare selectivă integrat şi funcţional. Deocamdată, după cum a declarat directorul Direcţiei Deşeuri din Ministerul Mediului, Ionuţ Georgescu, pentru evz.ro, doar 3-4 milioane de români au acces la o infrastructură de colectare selectivă, ceea ce nu garantează şi corectitudinea utilizării acesteia. Educarea oamenilor face sistemul funcţional
Preşedintele Pro Europe consideră că dincolo de schimbările necesare de legislaţie, plus cele care ţin de industria reciclării, pentru ca sistemul colectării selective să funcţioneze în ţări ca România este nevoie de educarea oamenilor.
"Trebuie să creştem motivaţia pentru cetăţenii noştri", a subliniat acesta, reamintind exemplul belgian unde este mai ieftin să colectezi selectiv decât să arunci gunoiul la grămadă.
"Lumea este la o intersecţie. Criza şi-a lăsat amprenta puternic şi mulţi au văzut în ea un eşec al economiei curente. De aici, nevoia de un model nou, pe care numai economia verde îl poate oferi", Henri Meiresonne, preşedinte Pro Europe
Pro Europe în cifre:
- 33 de ţări fac parte din organizaţie, 26 sunt membre UE, plus Turcia, Croaţia, Serbia, Norvegia, Islanda, Ucraina şi Canada
- 170.000 de companii au licenţe Pro Europe
- 400 de milioane de oameni au acces la infrastructura de colectare selectivă finanţă de membrii Pro Europe din cele 33 de ţări
- 32.000 de tone de deşeuri de ambalaje au fost reciclate, anul trecut, de către membrii Pro Europe
- Lumea a fost salvată de echivalentul a 25 de milioane de tone de dioxid de carbon prin munca statelor membre Pro Europe, anul trecut
- 460 de milioane de ambalaje cu sigla punctului verde sunt anual puse pe piaţă
În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.
Citiţi şi:
- România versus Belgia: cum se face o afacere din reciclare
- De ce trebuie reciclate becurile arse?
- Becul de 75W stins de la 1 septembrie