Cum poți verifica online dacă figurezi în sistemul de asigurări sociale de sănătate

foto: cas.cnas.ro

În mod normal, dacă angajatorul plătește contribuțiile la sănătate pentru o persoană, aceasta are dreptul să verifice dacă figurează în sistem prin accesarea unei aplicații de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CASS).

Varianta cea mai ușoară pentru verificarea calității de asigurat în sistemul de sănătate este utilizarea aplicației de pe noul site al CNAS. Astfel, furnizând codul numeric personal și introducând un număr de verificare de pe site-ul CNAS, orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România.

Deoarece sunt şi angajatori care nu achită contribuțiile, mulți angajați se pot trezi că nu au plătite asigurările la sănătate. Pentru a evita astfel de situații, orice persoană fizică ce are calitatea de angajat al unei companii cu contract individual de muncă poate verifica dacă apare în sistemul de sănătate ca asigurat.

Cum pot vedea salariații dacă li se plătesc, de către angajatori, contribuțiile la sănătate

O persoană fizică angajată cu contract individual de muncă la o societate este automat asigurată în sistemul public de sănătate deoarece plătește taxe și contribuții sociale la buget. Obligația de a declara și de a plăti contribuțiile sociale îi revine angajatorului prin reținere la sursa.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) oferă posibilitatea persoanelor interesate să verifice dacă sunt asigurate în sistemul național pe site-ul oficial, care a fost relansat în 2021. Această verificare o poți face online, extrem de simplu și de rapid, urmând o serie de pași, și anume:

Pasul 1: Accesează site-ul Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate;

Pasul 2: Introdu CNP-ul pe care vrei să-l verifici.

Pasul 3: Introdu codul de verificare unic pe care ți-l generează în mod automat platforma;

Pasul 4: Fă click pe butonul Caută;

Pasul 5: În final, primești rezultatul: Persoana este asigurată sau Persoana nu este asigurată.

În cazul în care aflați că angajatorul nu vă plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, trebuie să vă adresaţi celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi, celor de la Fisc.

Care sunt serviciile pentru asigurați

Pachetul de bază acoperă o gamă mult mai mare de servicii medicale decât cel minimal, fiind destinat persoanelor asigurate în sistemul sanitar de stat.

La medicul de familie, asigurații primesc consultații în caz de boală, inclusiv la domiciliu, consultații la cabinet sau prin mijloace la distanţă, telefonic sau prin internet. Tot la medicul de familie sunt disponibile consultații preventive, consultații pentru planificarea familială, consultații pentru viitoarele mame, servicii medicale suplimentare și administrarea de medicamente.

La medicul de familie se pot obține concedii medicale, bilete de trimitere, prescripții medicale, adeverințe şi avize medicale, certificate medicale de deces, adeverințe de încadrare în muncă, precum şi eliberarea documentelor medicale necesare pentru evaluarea şi reevaluarea în vederea încadrării în grad de handicap.

Referitor la asistenţa medicală ambulatorie, contractul-cadru pentru 2021-2022 prevede că asigurații au incluse servicii de urgență, servicii curative, de depistare a bolilor, îngrijiri paliative, supravegherea viitoarelor mame, dar și medicină fizică și de reabilitare, analize de laborator (hematologie, biochimie, imunologie) sau radiologie.

Pentru medicina dentară, asigurații pot primi consultații, tratamente odontale, protetice, ortodontice sau tratamente chirurgicale buco-dentare.

În cazul asistenței medicale în spitale, pachetul de bază include consultații, investigații, tratament medical, tratament chirurgical, medicamente, dispozitive medicale, cazare și masă. Spitalizarea asigurată va fi continuă și de zi.

Pachetul de bază mai cuprinde consultații de urgență la domiciliu, transport sanitar, îngrijiri la domiciliu, asistenţă medicală de recuperare, medicină fizică și de reabilitare (în sanatorii, inclusiv balneare și preventorii) și dispozitive medicale, informează avocatnet.ro.