Cum poți economisi bani dacă îți aerisești caloriferele. Iată sfaturile care te vor scuti de facturi uriașe

Sursa: Arhiva EVZ

Menținerea eficienței energetice a locuinței reprezintă soluția pentru a învinge creșterile prețurilor din această iarnă. Curățirea și aerisirea caloriferelor din imobile reprezintă o modalitate de a vă asigura că vă încălziți casa eficient, însă înainte de a apela la acest „truc”, trebuie să știți câteva lucruri.

Aerisirea caloriferelor. Când trebuie să le cureți

Curățirea și aerisirea caloriferelor este importantă pentru a permite aerului reținut în conducte să fie expulzat astfel încât încălzirea locuinței să aibă loc în mod corespunzător. Există câteva situații care atrag atenția asupra necesității de a aerisi caloriferele, anume:

  • secțiunea superioară rece la atingere, în timp ce partea inferioară este caldă;
  • întregul calorifer este rece, deși centrala a fost pornită.

Curățarea și aerisirea caloriferelor poate face, într-adevăr, diferența dintre o factură uriașă la o locuință neîncălzită corespunzător și o casă încălzită eficient la un preț mai mic decât cea dintâi.

În general, cel mai bine este să curățați caloriferele imediat după ce porniți centrala, pentru a vă asigura că tot aerul reținut este eliminat. Nu puteți spune dacă acestea au nevoie să fie aerisite decât după ce dați drumul la căldură, însă se recomandă să le curățați după fiecare vară.

Sfaturi de care să ții cont când aerisești caloriferele

Dacă locuința dvs prezintă două etaje, atunci aerisirea caloriferelor ar trebui să aibă loc mai întâi la parter, potrivit recomandărilor specialiștilor.

Deși trebuie să porniți căldura pentru a vă da seama dacă este nevoie de aerisirea caloriferelor, atunci când le curățați, nu uitați să opriți centrala pentru a evita rănirea.

Păstrați supapele deschise. Robinetele termostatice ale caloriferelor se pot bloca dacă sunt închise prea mult timp. Dacă o supapă rămâne închisă pentru o perioadă îndelungată, aceasta poate cauza probleme atunci când doriți să reporniți centrala. Se recomandă să păstrați supapele termostatice deschise chiar și pe timpul verii.

„Odată ce toate caloriferele au fost aerisite, puteți porni din nou centrala. Verificați manometrul de presiune de pe centrală pentru a vă asigura că este la nivelul optim, că se încălzesc uniform caloriferele și nu există semne de scurgeri”, recomandă experții de la Boiler Guide, potrivit express.co.uk.