Cum poţi "citi" primele semne ale cancerului de piele

Cum poţi "citi" primele semne ale cancerului de piele

Expunerea la ultraviolete şi pielea plină de aluniţe sunt factori de risc pentru cancer. Aluniţele mari, asimetrice, cu o culoare neomogenă şi contur neregulat sunt considerate suspecte.

Dacă aveţi pielea albă şi plină de aluniţe, v-aţi expus foarte mult la soare sau vă ştiţi cu istoric de cancer de piele în familie, aveţi un risc crescut de a vă îmbolnăvi.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, iar incidenţa lui este în creştere, fiind întrecut doar de cancerul pulmonar. Medicii atrag atenţia că jumătate din populaţia albă care va atinge vârsta de 65 de ani va suferi de cancer de piele.

Factori de risc: ultravioletele şi numărul mare de aluniţe

Melanomul se dezvoltă în apropierea unor leziuni sau pe o piele aparent sănătoasă. În general, apar sporadic, fără un istoric familial (doar 5-10% dintre acestea apar în familii cu risc mare).

Deşi oricine poate face cancer de piele, sunt la risc persoanele care au tenul foarte deschis şi ochi albaştri, foarte mulţi pistrui şi aluniţe cu forme neregulate, istoric de expunere la ultraviolete şi arsuri solare frecvente.

Testele genetice au demonstrat că bolnavii de melanom au o sensibilitate mai mare faţă de expunerea la soare.

S-a constatat, de asemenea, că riscul de a dezvolta melanom creşte direct proporţional cu numărul aluniţelor de pe corp. "Riscul este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele care au 11-25 de aluniţe (comparativ cu cei care au mai puţin de 10 aluniţe) şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe", subliniază Dana Stănculeanu, medic oncolog la Institutul de Oncologie din Bucureşti.

Pericolul de îmbolnăvire este mai mare şi în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.

Cum detectaţi singuri zonele suspecte

Aluniţele cu caracter anormal se pot transforma în cancer. Cele normale sunt, de regulă, plate şi au o formă regulată. Majoritatea apar în copilărie sau în adolescenţă, nu la maturitate.

Aluniţele suspecte sunt asimetrice (jumătate din aluniţă nu arată la fel ca cealalată jumătate), au un contur neregulat, o culoare eterogenă (cu umbre şi amestecuri de culori), un diametru mai mare de 6 mm şi evoluează mereu: cresc, se inflamează, îşi schimbă culoarea, provoacă mâncărimi, devin dureroase şi încep să sângereze.

De aceea, medicii recomadă să vă examinaţi pielea regulat. Deşi la bărbaţi aluniţa cancerigenă apare, adesea, pe spate, iar la femei, pe picior, toate zonele trebuie verificate. Nu uitaţi să examinaţi porţiunile de piele "ascunse": între degete, sub unghii, pe călcâie, zona din spatele genunchilor, scalpul şi gâtul.

Se confirmă prin examinarea pielii la microscop

Jumătate din melanoame sunt descoperite atunci când pacienţii se prezintă la medic cu o leziune nouă sau mai veche care şi-a modificat aspectul sau dimensiunea. Diagnosticul se pune în urma dermatoscopiei (examinarea pielii la microscop), care ajută la diferenţierea leziunilor benigne de cele maligne.

"Riscul de melanom este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele care au 11-25 de aluniţe şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe.“ DANA STĂNCULEANU, medic oncolog

PREVENIRE

Cum reduceţi riscul de cancer de piele

  • Limitaţi expunerea la ultraviolete, mai ales în intervalul 10.00-16.00
  • Purtaţi haine care acoperă bine corpul, pantaloni lejeri de in, bluze cu mânecă lungă
  • Aplicaţi cremă de protecţie pe porţiunile expuse (nu uitaţi de buze şi urechi)
  • Dacă aveţi pielea deschisă la culoare, folosiţi creme cu un factor de protecţie 50
  • Renunţaţi la luciul de buze, pentru că atrage ultravioletele de două ori mai mult decât rujul, favorizând îmbătrânirea prematură a zonei şi chiar apariţia cancerului.

Citiţi şi:

  • Risc mai mare de cancer de la nivelul ridicat de radiații
  • Cinci mituri despre protecţie solară şi bronzare
  • Cataractă, cancer de piele şi imunitate scăzută de la soare

Ne puteți urmări și pe Google News